Gerard Timmer
Algemeen Directeur NOS
2020 - week 42

De wereld van de NOS

Het is een jaar waarin nog maar weinig vanzelfsprekend is. Waar we voor de manier hoe we werken nieuwe wegen moeten vinden. Ieder jaar, in september, ontvangen we relaties uit het vak en de maatschappij op het Journaalplein in Hilversum. En delen we dat wat ons bij de NOS bezighoudt.

Dat zoiets dit jaar niet gaat behoeft geen betoog. Leve deze plek. Die van De Week Van… van Broadcast Magazine. Dompel je onder in de wereld die de NOS heet. Ervaar wat ons inspireert en wat ons zorgen baart. En voel de verantwoordelijkheid die de NOS voelt voor de journalistieke infrastructuur van dit land.

Niet eerder waren de uitersten in een jaar binnen de NOS zo groot als dit jaar. Dat dit jaar zo uitdagend zou worden, hadden we ons niet voor kunnen stellen. Het coronanieuws waarover we berichten, houdt namelijk niet op bij het verlaten van het NOS-pand, maar raakt ook onze manier van leven. De verantwoordelijkheid hier afgewogen over te berichten vanuit binnen- en buitenland voor NOS Nieuws, Nieuwsuur, Jeugdjournaal, NOS Stories en NOS op 3, is groot.

Grote evenementen als het EK voetbal, de Olympische Spelen, de Paralympics, de Invictus Games en het Eurovisie Songfestival verdwenen uit de agenda of zijn een jaar uitgesteld. Werken voor NOS Sport of Evenementen maar geen verslag van live producties kunnen maken, past niet bij elkaar.

Maar zoals dat ons hoort, kijken we vooruit. Maken we ons op, hoe onzeker ook, voor diezelfde evenementen in 2021. Voor de Amerikaanse verkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen in het voorjaar. Nog los van onze basis, de dagelijkse actualiteit van het nieuws-, de sport- en de evenementenberichtgeving.

De NOS Experience; over de NOS in coronatijd, de zorg over de veiligheid van onze journalisten, onze visie op onze betekenis voor de journalistieke infrastructuur en de betekenis van een diverse organisatie voor de kwaliteit van ons journalistieke werk. Dat allemaal, deze week, op deze plek.
Tot morgen!

Gerard Timmer
Algemeen Directeur NOS