Jak Boumans
Curator Pre-internet/auteur/blogger
2020 - week 09

Nieuwe media

In 2011 heb ik mezelf benoemd tot curator Pre-internet; dat was na het schrijven van een geschiedenisboek over online in Nederland. Sinds 1980, het begin van publieke online in Nederland, heb ik via de nieuwsbrief Media-Info, later omgedoopt naar Telecombrief, ooit nog een zusterpublicatie van Broadcast Magazine, de aanloop naar de digitale transitie in de media mogen documenteren en een aantal artefacts uit die tijd kunnen conserveren.

Ik las dan ook met interesse dat het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum onlangs een cheque van één miljoen euro in ontvangst mocht nemen van de BankGiro Loterij. Met dit geld gaat Beeld en Geluid de huidige ‘experiences’ vervangen door interactieve installaties.

Beeld en Geluid heeft in de afgelopen jaren haar collecties uitgebreid met die van het Persmuseum en het Museum voor Communicatie, het oude PTT museum. Beide musea vullen het van oorsprong Omroepmuseum mooi aan. In 2016 maakte het instituut al een uitstapje naar de nieuwe media van de jaren tachtig en negentig door het domein Games in haar beleid op te nemen.

In 2019 publiceerde het Instituut de nota Collectiebeleid met twintig domeinen. Ik neem aan dat deze domeinen leidend zullen zijn voor de vijftig nieuwe installaties, waarmee het Instituut in 2021 een nieuw mediamuseum hoopt te openen.
Ik hoop dat in deze aanpak ook de digitale transitie aan bod komt. Hoe veranderde de dagbladenpers van loodzetten naar een digitaal scala van nieuwe mogelijkheden en producten? En komt er ook een interactieve installatie die laat zien hoe de bevolking en het bedrijfsleven moesten wennen aan digitale media zoals Teletekst, Viditel en Internet, inclusief de ijstijd van bevroren online met CD-ROMs en CD-I’s?

Ik heb twee suggesties voor de nieuwe opzet: laat mensen hun mobiel inleveren bij de receptie; ruim twee uur zonder mobiel net als in 1980. En laat een spel maken met virtuele oude machines, informatiedragers en toenmalige snelheden om te laten zien hoe het zoeken en winkelen online ging zonder Google en met slechts 1200/300 baud.

Jak Boumans
Curator Pre-internet/auteur/blogger

De week van Jak Boumans

Curator Pre-internet/auteur/blogger
2020 - week 09