Jak Boumans
Curator Pre-internet/auteur/blogger
2020 - week 09

Nevenschade DWDD

Over een maand gaat De Wereld Draait Door stoppen. Geen vast punt meer tussen de middag en de avond. Geen vaste mede-presentatoren meer, zoals Marc-Marie Huijbrechts, de scherpe Fidan Ekiz en die gekke Soundos.

Geen vaste gasten meer als Matthijs’ leermeester Herman Pleij (staand bovenop de presentatietafel ter promotie van zijn boek Oefeningen in genot), of de nerd Alexander Klöpping met zijn moderne versie van Wondere Wereld (ja, virtual reality gaat een groooote vlucht nemen; dus niet).

Maar met het verdwijnen van DDWD is er ook bijkomende economische schade. Het boekenpanel verdwijnt van de buis en daarmee het maandelijkse hoogtepunt voor de plaatselijke boekhandel. Dat gaat me, als oud-medewerker in de boekenbranche, wel aan het hart.

In een kwartiertje passeerden nieuwe uitgaven de revue. Dat waren lezenswaardige boeken, met enthousiasme gepresenteerd door echte boekhandelaren, die de boeken zelf hadden gelezen. Bovendien werd met tromgeroffel ook het Boek van de Maand verkozen, luister bijgezet met een filmpje van een HKU-student (een feature ontleend aan Twee Voor Twaalf, leuk voor de studenten). Prima mini-format.

Met het einde van het boekenpanel komt ook een einde aan de maandelijkse verkoophoogtepunten van plaatselijke, goede boekhandels. En die hebben het al zo zwaar; alleen al in januari 2020 werden zeven boekhandels opgeheven. Ze lijken de leegstand van kerken achterna te gaan. Moeten we straks ook een erfgoedprogramma opzetten voor boekhandels à la toekomst religieus erfgoed. Er zijn al een paar kerken omgetoverd tot hemelse leesruimten, zoals in Zwolle en Maastricht.

Is er nog toekomst voor het boekenpanel? Als zelfstandig programma is dat format al vaak ter ziele gegaan. In de vooravond zie ik het mini-format van het boekenpanel ook niet terechtkomen bij Tijd voor MAX (hoewel die omroep graag formats overneemt) en ook niet bij het programma BinnensteBuiten (waarschijnlijk wel de doelgroep, maar gebrek aan zendtijd). Stilletjes hoop ik dat óf Jinek óf Op1 het DWDD mini-format kaapt.

Jak Boumans
Curator Pre-internet/auteur/blogger

De week van Jak Boumans

Curator Pre-internet/auteur/blogger
2020 - week 09