Paul van Riessen
Hoofdredacteur Quote
2022 - week 18

Miljardair in een jaar

Zeker dezer dagen is het maar goed dat ik niet jaloers ben ingesteld. Gisteren plofte namelijk het eerste nummer van ons jaarlijkse overzicht van ‘s lands succesvolste jonge ondernemers op m’n bureau.

Daarin rangschikken we honderd twintigers en dertigers, die ooit met lege handen begonnen, maar die nu volledig op eigen kracht een vermogen hebben vergaard van minstens € 11 miljoen. Althans: dat was vorig jaar de ondergrens, wat ze nu minimaal moeten meebrengen, verklappen we maandag pas. Het is in elk geval bepaald niet minder geworden. En het is beduidend meer dan de centen die ik heb verzameld. 

De lijst telt dit keer bijna dertig nieuwkomers. Wie veertig jaar is geworden, wordt namelijk genadeloos aan de kant geschoven. Dat maakt het een feit dat ik er zelf nooit in zal komen. Demotiverend? Integendeel!
Ik wil ervoor waken te klinken als een Mark Rutte, maar ik vind het ontzettend gaaf om te zien hoe inventief de jonge garde ondernemers is, of ze nu appjes bouwen, stenen stapelen of met crypto goochelen. En het is tof om te realiseren hoe rap succes soms komt. Neem Job van der Voort, een jongen van 32 die nog maar drie jaar geleden naar de Kamer van Koophandel stapte om Remote in te schrijven, een bedrijf dat multinationals helpt om personeel aan te sluiten in landen waar ze zelf geen kantoor hebben. 

Een hit, want vanuit de werkkamer in zijn rijtjeshuis (aan kantoren doet Remote namelijk niet), dirigeerde Van der Voort tien maanden geleden $ 150 miljoen groeigeld zijn kant op. Het bedrijf dat hij samen met een nauwelijks oudere compagnon oprichtte, werd op dat moment gewaardeerd op een duizelingwekkende $ 1 miljard. Negen maanden later harkte hij nog eens $ 300 miljoen binnen, dit keer tegen een waardering van niet 1, niet 2, maar 3 miljard.

Dus als u net als ik te oud bent voor de lijst die we volgende week lanceren, put dan troost uit de gedachte dat het altijd nog de Quote 500 kan worden. Misschien wel sneller dan u het nu voor mogelijk houdt.

Paul van Riessen
Hoofdredacteur Quote  

Foto: Frank Ruiter 

De week van Paul van Riessen

Hoofdredacteur Quote
2022 - week 18