William Valkenburg
2018 - week 42

Instagram

Ik moet eerlijk bekennen dat ik maar slecht kan wennen aan Instagram. Ik vind het rommelig en onrustig en mis overzicht als ik iets plaats. De groeiende populariteit van dit kanaal maakt dat ik er toch meer aandacht aan ga geven, want ik wil altijd alles snappen. Twee spannende producties bij de VPRO gaan me daarbij helpen.

#Followme is een productie van Nicolaas Veul waarin hij op zoek gaat naar het verdienmodel achter Instagram. Hoe kun je met likes en followers geld maken? Hoe worden algoritme’s bespeeld? Zijn onderzoek is momenteel op Instagram te volgen via korte, verticale videoposts. Want ook dat is Instagram: alles wat je dacht te weten over aspect-ratio mag de prullenbak in.
Voor Nicolaas en zijn team biedt het nog een andere uitdaging. Zij maken niet alleen een horizontale tv-productie, maar tegelijkertijd de eerste verticale Instagram-documentaire, die op het televisiekanaal van Instagram zijn eigen première krijgt. Ik ben nu al onder de indruk van de stijl van de korte video’s met ondertiteling, die je moet swipen om naar een volgend stukje uit het verhaal te gaan.

De tweede productie die sterk op Instagram bouwt, heet #debeloften. Hierin worden tien jonge sporters met Olympische idealen jarenlang gevolgd op hun weg naar de Spelen in Tokyo 2020. Dat leidt onder andere tot een documentaireserie voor NPO 3, maar is dus ook de hele periode te volgen via Instagram en overigens ook via YouTube, Twitter en een website.

Het mes snijdt aan vele kanten. Programmamakers leren de taal spreken die bij de verschillende mediakanalen hoort en ontdekken nieuwe verhaalvormen. Het publiek raakt al in een vroeg stadium betrokken en kan bijdragen aan de ontwikkeling van het verhaal door te volgen, te liken of te reageren. Nog voordat de uiteindelijke documentaires op televisie komen, hebben de makers al een schare volgers aan zich gebonden die hun verhaal helpen vormen en versterken.

Ik worstel nog wel even met dat Instagram en ik denk dat ik er wel uit ga komen. Er zitten hier immers vele specialisten in het pand.

Meer over #FollowMe: https://www.vpro.nl/programmas/follow-me.html
Website de Beloften: https://www.vpro.nl/programmas/de-beloften.html

William Valkenburg
Channelmanager vpro.nl