William Valkenburg
2018 - week 42

Dutch Design Week

De impact van technologie op ons leven staat centraal in de Dutch Design Week, die vanaf morgen tot en met 28 oktober in Eindhoven wordt gehouden. Het thema is ‘If Not Us, Then Who?’ De VPRO is mediapartner van de DDW en pakt flink uit met een lezing, een tv-serie, drie korte films, dagelijkse tips in de Koos-app en een living-lab. Je bent sponsor van de vooruitgang of je bent het niet!

Op televisie presenteert Wilfried de Jong komende week de vijfdelige serie De Toekomstbouwers, waarin acht jonge ontwerpers worden bevraagd op hun visie op de nabije toekomst. Hoe zien zij die voor zich? Hoe geven ze die vorm? Wat drijft hen daarbij? Een jury beloont de beste ontwerper met een geldprijs.

In dezelfde week wordt toevallig ook de slimme speaker van Google eindelijk in de Nederlandse taal geïntroduceerd. De Google Home is een losstaand apparaat dat je met spraakcommando’s aanstuurt en dat terugpraat of taken uitvoert via gekoppelde apparaten. Zelf ga ik er zeker mee spelen, om te verkennen wat de praktische toepassingen kunnen zijn. Ik ben benieuwd hoe we dit soort digitale assistenten kunnen gebruiken in ons dagelijks leven. Bieden ze bijvoorbeeld nuttige oplossingen voor mijn ouders die op leeftijd zijn en moeite hebben met computers en smartphones?

Wie nog twijfelt om zo’n slimme speaker aan te schaffen, moet online kijken naar drie korte films van VPRO Medialab: Maya, Rita en Alex. In al deze films is een belangrijke rol weggelegd voor de digitale assistent. Ze maken deel uit van het Home Smart Home-project, waarin het slimme, geautomatiseerde huis centraal staat. In het Van Abbehuis in Eindhoven is de hele week een living-lab ingericht, waarin je de nieuwste technieken op dit gebied kunt uitproberen én ontvluchten. Via een interactieve audiobeleving leer je alles over het slimme huis van de oude dame Ellis en krijg je een beeld van de toekomst van de zorg.

We kunnen en moeten veel scenario’s bedenken over de toepassingen van nieuwe technologie, maar de werkelijkheid is vaak net even anders. ‘The proof of the pudding is in the eating’: uitproberen en fouten durven maken, daarvan leren en weer opnieuw beginnen. Technologie biedt zowel kansen als bedreigingen, maar de techniek zelf is neutraal. Het gaat er uiteindelijk om wat wij ermee doen, hoe wij het zelf vormgeven.

Alvast een mooie Dutch Design Week gewenst!

William Valkenburg
Channelmanager vpro.nl