Florentien van der Meulen
Nieuwslezer 538 Ochtendshow
2023 - week 46

Ingespeeld

Mijn werkweek begint op maandag om half 4.15 uur. De wekker rinkelt door het huis waar ik samen met mijn jongste dochter Marijn (18) woon, maar zij slaapt voorlopig nog even door. Ik sta op, neem een douche en trek mijn maandagstapel aan. Op zondag leg ik alvast vijf setjes klaar zodat ik mijn tijd niet verdoe aan omkleedfrustraties in de vroege ochtend.

Onderweg naar Hilversum luister ik de eerste helft terug van het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen van de avond ervoor. Vanuit Driebergen, waar ik alweer twee decennia woon, is het ongeveer 25 minuten rijden naar Hilversum. Als ik aankom in de studio heb ik nog een klein uur voordat om 6 uur de 538 Ochtendshow van start gaat.
In deze radioshow lees ik het nieuws en praat ik mee over de onderwerpen die aan bod komen. Tim is de dj.  Rick en Niels zijn de sidekicks en ik ben dus de nieuwslezer. We hebben doorgaans enorm veel lol. Inmiddels werken we al een paar jaar samen, dus we zijn on air goed op elkaar ingespeeld. In totaal zitten we met een clubje van zeven in de studio, want er zijn ook nog twee producers en een online-redacteur. Gelukkig is iedereen ad rem, beschikken we allemaal over een gezonde dosis zelfspot en hebben we alle zeven veel humor. Hierdoor ontstaat vaak een melige sfeer, maar er wordt ook hard gewerkt.

Vanochtend bespraken we tijdens de show onder meer de aanhoudende regen in Nederland. We hebben net de natste maand ooit achter de rug en de vooruitzichten voor de rest van november zijn ook treurig, maar klagen heeft weinig zin en dus belden we met een pluviofiel, die juist naar buiten gaat zodra het begint te plenzen, liefst zonder jas. Regen heeft namelijk ook voordelen. Het is goed voor je haar en je huid. De natuur is mooier en het is lekker rustig op straat.

Ook bespraken we het voetbal van afgelopen weekend en haakten we kort in op het politieke debat van gisteravond. Best lastig, want we liggen vroeg in bed en in de ochtend heb je te weinig tijd om interessante televisieprogramma’s van de avond ervoor terug te kijken.
Naast het harde nieuws komen ook leuke berichten aan de orde.  Zo is in de Zweedse stad Lulea een campagne gestart met als doel mensen aan te zetten om elkaar op straat te begroeten. Een gedragspsycholoog vertelde in de uitzending dat je een geluksmoment ervaart wanneer iemand teruggroet. Het helpt zelfs tegen een depressie.

Om 10 uur lees ik mijn laatste nieuwsbulletin en op de redactie wordt de show kort geëvalueerd. Daarna stap ik mijn auto in en race ik naar huis. Mijn dochter Marijn slaapt nog steeds bij thuiskomst, maar mijn andere dochter van 21, Yonne (zeg Jonne) die normaliter op kamers woont in Leiden, is thuis gekomen om te leren. Ze zit midden in een oefententamen als ik de keuken binnenloop. Vanaf de keukentafel gebaart ze me dat ik mijn mond moet houden. Als ze klaar is, gaan we samen lunchen en kijken we ondertussen naar onze serie Oogappels. We gaan er helemaal in op en hopen dat Merel weer doorslaat en ruzie maakt met haar dochters. Merel is een vreselijke moeder en we genieten van haar tirades. Haar personage komt zo geloofwaardig over. Het maakt Malou Gorter een fantastische actrice.

Rond 13.00 uur ga ik tussen de buien door golfen met een vriendin. Ik bak er helemaal niks van, want ik ben pas dit seizoen begonnen. We besluiten alleen wat af te slaan want het begint straks weer te regenen. Naast mij zie ik de ene briljante bal na de andere de lucht in gaan. Het zijn mannen in professionele golfpakken. Ook aan hun grote tassen zie ik dat ze het wél kunnen. Ik kan me niet voorstellen dat ik er straks ook zo bij loop.

Florentien van der Meulen
Nieuwslezer 538 Ochtendshow

De week van Florentien van der Meulen

Nieuwslezer 538 Ochtendshow
2023 - week 46