Arie Landsmeer
Directeur NCP
2017 - week 27

Het complete peloton

Er verschijnen 219 renners aan de start van de Tour de France. En we kennen er maar enkelen bij naam. Kenners weten dat de Tour niet alleen door de bekende namen als Froome, Sagan, Aru en Gesink (Dumoulin doet niet mee) wordt gemaakt, maar juist door de onbekende verrassingen in het peloton.

Dat geldt eigenlijk ook voor de sector waarbinnen ik mij momenteel beweeg. Vraag aan iemand op straat welke producenten hij of zij kan opnoemen. Zonder toevoeging is de kans groot dat AKZO, Philips en Apple genoemd worden. Als de vraag gespecificeerd wordt en je zegt dat je film- en televisieproducenten bedoelt, zal het antwoord op de vraag wat langer duren. Met een beetje geluk wordt Spielberg genoemd en met wat meer geluk Scorsese en John de Mol.

De kans is klein, zo niet uitgesloten dat er namen vallen zoals Dave Schram, Jacco Doornbos, Jasper van der Schalie, Paul Voorthuysen, Wilco Brandsma en Bruno Felix. Er zijn honderden kleine producenten (tv, film, documentaire, animatie) die iedere dag bezig zijn met het maken en verzinnen van inventieve programma’s, films series, et cetera. Doordat producenten onbekend zijn bij het grote publiek, ontstaat een onjuist beeld van welk vakmanschap nodig is om in deze wereld overeind te blijven en bloeiend te houden.

Alleen de Spielbergs van deze wereld kunnen zonder afspraak bij een bank aankloppen of bij een distributeur binnenlopen. De rest niet. Het overgrote deel van het producentengilde oefent weliswaar hetzelfde vak uit – castings, beoordelen scripts, zoektocht naar locaties, financiering, te veel om op te noemen – maar kent geen rode lopers. Het vak van maker/producent is complex en, zoals ik nu aan den lijve ondervind, van doorslaggevende betekenis maar onderschat. Net zoals de onbekenden uit het peloton. Een vak waar niet alleen talent voor nodig is maar opleiding, oefening en een enorme hoeveelheid lef en doorzettingsvermogen.

Arie Landsmeer
Directeur OTP

De week van Arie Landsmeer

Directeur NCP
2017 - week 27