Margo Smit
Ombudsman Nederlandse Publieke Omroep
2017 - week 26

Geestelijke goudschaaltjes

Vandaag werk ik thuis. Dat doe ik wel vaker, vooral als ik voor mijn website een oordeel over een klacht of een uitgebreid antwoord op een vraag moet componeren. Scherp formuleren kan ik beter in de stilte van mijn appartement (en in aanwezigheid van een rode kater).

Want een werkkamer, met een deur die dicht kan om het betere denken te bevorderen, die hebben mijn assistent en ik niet bij de omroep. Wij ‘zijn’ niet van de NPO of van een van de omroepen. Wij zijn er voor de kijker en voor alle publieke omroepen, om bij te dragen aan een hoge kwaliteit van de journalistieke producties.

Mijn assistent zwerft langs de flexplekken in de Hilversumse omroepgebouwen. Als teken van opperste onafhankelijkheid heb ik mijn mobiele kantoor, een rugzak op wielen, waarmee ik over het Mediapark en daarbuiten wandel als ik wil praten met programmamakers, nieuwsredacties, experts en publiek. Wie niet zo makkelijk bereikbaar is zoek ik op per telefoon, mail of skype. Schrijven doe ik daarna dan thuis.

Schrijven is schrappen, zegt een oude wijsheid. In mijn geval is schrijven ook wegen. Ik heb een heel aantal geestelijke goudschaaltjes waarop ik woorden weeg. Het luistert nauw in welke bewoordingen je een klacht of vraag beantwoordt. Klachten over journalistiek gaan vaak juist over slordig- en onjuistheden of (vermeende) bevooroordeeldheid in die bewoordingen. Dan moet de ombudsman zeker niet in diezelfde valkuil stappen.

Vandaag werk ik dus thuis. Om een onderzoek naar een item af te schrijven. In de stilte, met mijn goudschaaltjes. Alleen de kater snurkt.

Margo Smit
Ombudsman Nederlandse Publieke Omroep

rugtas margo smit

De week van Margo Smit

Ombudsman Nederlandse Publieke Omroep
2017 - week 26