Paul van der Maesen
Creative Director Warner Bros ITVP NL
2020 - week 50

Esmeralda

Vandaag staat een kappersbezoek in mijn agenda, niet mijn favoriete bezigheid. Het liefst zou ik net als George Clooney mijn eigen haar knippen, maar dat vertrouw ik mijn ruimtelijk inzicht niet toe.

Die afkeer tegen de kapper is overigens iets van de laatste jaren; voorheen liet ik me juist met alle plezier knippen. Destijds woonde ik nog in Den Haag in plaats van Amsterdam, was mijn kapster een kapster en geen haarstyliste en heette zij Esmeralda in plaats van Katy-Jo.

Esmeralda is geweldig. Ze is 35 jaar, woont nog bij haar ouders in Ypenburg, is volledig in panterprint gestoken en is bovenal een volbloed Haagse. Maar belangrijker: ze is een lineaire bingewatcher. Geen programma gaat ongezien aan haar voorbij. Esmeralda was – samen met haar collega’s en alle stamgasten – in meerdere opzichten mijn gids; ze vertelde mij wat ik móest zien, gaf haar ongezouten mening over programma’s waar ik aan werkte en ze kwam zelf met nieuwe ideeën.

Dankzij haar input wist ik allang dat bepaalde programma’s gingen scoren of floppen. Wie de mol was, wie er vreemd zou gaan of wie de Televizier-Ring ging winnen. In ruil voor deze zeer nuttige informatie deelde ik de laatste roddels over ‘onze’ programma’s als Temptation Island of The Bachelorette.
Voor iedere knipbeurt las ik me nog even goed in over de producties en kandidaten, om het vragenvuur van de kapsters te kunnen doorstaan. Pas als Esmeralda’s nieuwsgierigheid bevredigd was, hield ze de spiegel achter mijn hoofd op. “Goed zo, ja toch?”

Hoewel Esmeralda mij tegenwoordig niet meer knipt, dwaalt ze nog regelmatig door mijn gedachten. Als we nieuwe ideeën bespreken, als er nieuwe programma’s worden aangekondigd of als we overwegen een buitenlands format aan te kopen, val ik altijd terug op mijn knippende graadmeter. Wat zou Esmeralda hiervan vinden?

Paul van der Maesen
Creative Director Warner Bros ITVP NL

De week van Paul van der Maesen

Creative Director Warner Bros ITVP NL
2020 - week 50