Ellen Hollemans
Eindredacteur Radio 1 KRO-NCRV
2023 - week 47

Eindelijk verkiezingsweek!

Maandag, meestal niet mijn beste ochtend. Maar deze maandagochtend verloopt verrassend soepel. Het is eindelijk verkiezingsweek. Als eindredacteur van Radio 1 ben je natuurlijk dagelijks bezig met het nieuws, op gepaste afstand zodat je de grote lijnen kan overzien, maar er gaat geen dag voorbij zonder de kranten, de NOS en natuurlijk Radio 1. Deze week komt het allemaal bij elkaar en dat stemt vrolijk en zorgt voor goede energie.

Ik rijd eerst even langs het Radiohuis. De redactie van Spraakmakers is een fantastisch zelfstandig team. Ze hebben mijn bemoeienis in de ochtend helemaal niet nodig, maar de sfeer en de energie van een live-uitzending is wel iets wat ik nodig heb. Toegegeven, ik ben er meestal niet om 7 uur wanneer de echte beslissingen genomen worden: de keus voor de stelling van Stand.NL, welke onderwerpen bespreken we vandaag in het Mediaforum en welke vragen stellen we in de Nationale Nieuwsquiz? Het is goed om de dynamiek te zien en heel fijn om nog even van Ghislaine Plag te genieten nu ze er nog is.

Ik ben blij dat deze week eindelijk begint, want in mijn beleving duurde de campagne lang. Ik heb het gevoel dat we sinds de val van het kabinet en het daaropvolgende vertrek van Rutte politieke hoogtijdagen beleven. We zijn er op de redactie in ieder geval al een tijd druk mee. Sinds september vullen we elke woensdag ons mediaforum met politiek journalisten en we hebben mooie achtergrondgesprekken gevoerd, waarin we wetenschappers en deskundigen vergezichten voor ons land lieten schetsen. En we hebben een heus experiment georganiseerd waarin we proberen om tegenpolen nader tot elkaar te laten komen.

Na de studio terug naar de redactie, er staat nog een redactievergadering op het programma, een beoordelingsgesprek en de evaluatie van een special. Waar in de studio iedereen druk is met de uitzending en ik in relatieve rust naast luisteren ook goed kan werken, daar is dat op de redactie anders. De tijd die er nog is, vult zich snel met vragen, kleine klusjes en bijpraten. De dag vliegt voorbij, heerlijk.

Ellen Hollemans
Eindredacteur Radio 1 KRO-NCRV 

De week van Ellen Hollemans

Eindredacteur Radio 1 KRO-NCRV
2023 - week 47