Ellen Hollemans
Eindredacteur Radio 1 KRO-NCRV
2023 - week 47

Broodjesoverleg

Elke dinsdag vaste prik: het broodjesoverleg. Het is een wat sullige benaming voor een belangrijk overleg, namelijk met alle eindredacteuren van andere omroepen op de zender. De bespreking dankt zijn bijnaam aan de kar met broodjes die de zender aan laat rukken, het overleg is altijd onder lunchtijd, de broodjes zijn een compensatie voor het gebrek aan pauze. 

We doen het sinds corona eens in de twee weken fysiek en de andere week online. Helaas deze week online en dat betekent dus geen lunch met collega’s en ook geen moment van rust in mijn dag. Online vergaderen scheelt tijd, maar het haalt ook wel de jeu uit de samenwerking. Ik nestel me met de bammetjes van thuis in een hokje op de redactie.

We beginnen altijd met een overzicht van de te verwachten nieuwsontwikkelingen en sportwedstrijden door de collega’s van de NOS. Vervolgens praktische zaken, journalistieke bijzonderheden en soms een verhitte discussie of een verdiepend onderwerp. Het is een bijzondere groep, we zijn collega’s, maar hebben allemaal een andere baas.

Volgens mij is het uniek aan radio dat het omroepbestel zo concreet samenkomt. In aanwezigheid van het zendermanagement en onder leiding van de nieuwscoördinator komen meestal twaalf omroepen bijeen (ON zien we eigenlijk nooit). De sfeer is goed en open, we gunnen elkaar dingen, zijn kritisch op elkaar, bedenken samen plannen voor samenwerking en delen dillema’s. Dat doen we heel collegiaal en ook met veel humor. Met respect voor de verschillen tussen omroepen werken we samen aan een sterke zender.

Het online overleg is in tegenstelling tot de fysieke bijeenkomst meestal snel en efficiënt, ook wat saai dus. We blikken ook nog even vooruit naar woensdag. Radio 1 veegt dan de reguliere programmering aan de kant voor speciale uitzendingen op verkiezingsdag. Dat doen we niet onder de vlag van Radio 1 en we laten onze omroep dus even voor wat die is. Het is een idee dat een paar maanden geleden tijdens het broodjesoverleg is ontstaan en morgen wordt het dus concreet. We hebben er vooral veel zin in.

Ellen Hollemans
Eindredacteur Radio 1 KRO-NCRV 

De week van Ellen Hollemans

Eindredacteur Radio 1 KRO-NCRV
2023 - week 47