Jonathan Berhane
2017 - week 49

Een dosis inspiratie

Deze week sluit ik graag af met twee boeken die mij hebben geïnspireerd. Daarnaast is er een commencement speech van Steve Jobsdie ik wil delen, waarvan ik denk dat iedereen die gezien moet hebben. Een commencement speechis een toespraak die wordt gegeven op Amerikaanse universiteiten. Elk jaar komt een succesvol, vaak bekend persoon die gestudeerd heeft aan veelal dezelfde universiteit een toespraak houden om de afgestudeerden van dat jaar te inspireren en een stukje wijsheid mee te geven.

Het eerste boek: Ongekende vermogens van  Anthony Robbins. Vanuit een buitengewone interesse om mensen te willen begrijpen en te helpen, heeft deze auteur jarenlang de menselijke psyche onderzocht. Het is zijn levenswerk geworden. Vanuit die vergaarde kennis en wetenschap geeft hij iedereen die zichzelf wil ontwikkelen de tools om dit te doen. Wat ik eruit heb gehaald, is dat ‘succes’ maakbaar is zolang je de clues naar dat succes herkent. Je moet vooraf bepalen welk resultaat je wilt bereiken. Vervolgens zoek je een persoon die het resultaat al heeft behaald. Bestudeer de psyche van deze persoon, doe en denk wat hij of zij doet en voeg daar je eigen vleugje aan toe.

Het tweede boek: De logica van Geluk van Mo Gawdat. Een relatief nieuw boek. De auteur is een succesvol zakenman die jarenlang de Google X afdeling leidde. Van oorsprong is hij een software engineer. Hij merkte dat financieel onafhankelijk zijn hem niet gelukkig maakte en dus ging hij als een engineer op zoek naar hoe hij wel geluk kon ervaren. Hij ontwikkelde een zogenaamde geluksformule. Zelfs toen zijn zoon kwam te overlijden, kon hij deze pijn met de formule een plek geven.

Commencement speech: bekijk hem hier, deze spreek voor zich

Ik hoop dat ik jullie deze week heb mogen inspireren, het was mij in ieder geval een waar genoegen. Een mooi weekend gewenst!

Jonathan Berhane
Senior Partner Manager RTL MCN