Lisette Derksen
Docent Onderzoek NHL Stenden Hogeschool
2021 - week 34

Een concert op zijn tijd voor een goede gezondheid!

Voor ik mijzelf verder voorstel deze week als onderzoeker, docent en radiofiel, eerst even dit: ik had %#?! op Lowlands moeten zijn afgelopen weekend. Het is %#?! anderhalf jaar geleden dat ik publiek was.

Podium: Vera, Groningen. Band: The Murder Capital. Een intens concert, een prachtige combinatie van stilstaand, schouder aan schouder, naar intens opgebouwde nummers luisteren en ongebreidelde uitgelaten moshpit-momenten. In het oude normaal bezocht ik veelvuldig concerten en festivals. Nu is het al anderhalf jaar niks. Mijn live muziekhart bloedt. En niet alleen voor mezelf.

Ik mis het gevoel van instrumenten die resoneren in mijn lijf, de geladen en gedeelde emotie van een publiek waar je deel van uitmaakt, die geluid maakt als één, de interactie met de bandleden op het podium, de lach en de enkele traan die een band je ontlokt, oh zelfs de geur en het zweet van wildvreemden in een goede moshpit.

Ik hoorde live optredens terug van oude Lowlands-edities op 3FM dit weekend en ik brak als ik hoorde hoe een volle tent collectief meeblèrt met een artiest. Een live optreden is waar ik me ontlaad, me OPlaad. Waar ik mijn mentale welzijn versterk. Een concert op zijn tijd voor een goede gezondheid! Op de radio zei iemand dit weekend: één festivaldag is voor mij als drie weken in de tropen op vakantie. Dat! Precies!

Maar mijn live muziekhart bloedt ook zo voor de sector en iedereen die er werkt. Het is een volwaardige sector en bijna heel Nederland is er weleens publiek. Een sector met professionals, branchevertegenwoordiging, opgebouwde specialisaties en kennis in mensen en organisaties, een lobby in Den Haag. Laten we hun inzet hier niet betwijfelen. De overheid neemt hen niet serieus. Niet zo serieus als van de marketing en geld druipende sportevenementen, met connecties.

Overheid, erken nou toch eens de waarde van vermaak voor het welzijn. Brood EN spelen, zeiden de Romeinse keizers al. Spelen is niet alleen sport. De hele cultuursector denkt al vanaf het begin mee in mogelijkheden. De sector deed in Nederland uitgebreid proeven, die bewezen dat het veilig kan. Proeven op basis waarvan nota bene in België deze maand duizenden mensen weer op open velden van live muziek genieten, schouder aan schouder. Maar de sector wordt al anderhalf jaar en na alle goede inzet nu nog steeds afgeknepen.

Er is een prachtige set manifestaties geweest in zes steden deze zaterdag onder de vlag van Unmute Us. Zo’n 70.000 meelopers, van hardcore tot mellow house liefhebbers, metalheads en indie-lovers, zij aan zij. Het leek wel of de danceparades weer helemaal terug waren, maar dan diverser dan ooit.

De reactie, vooraf al, van de overheid lijkt slechts het aanscherpen van de stoute voetbalstadions en versoberen van een GP-camping. Terwijl experts zeggen dat het risico vergelijkbaar is, van een GP, voetbalwedstrijd, of festival. Overheid, neem het eens echt serieus. Unmute us en geef de live sector mogelijkheden! Of moeten we dit elke week doen, net zo lang tot we echt opnieuw gaan praten? Elke week, in nog meer steden, zonder testen voor toegang en regulatie van bezoekers? Het is toch een beetje feest, zo’n demonstratie… Houd moed, allemaal!

Lisette ‘live muziek doet leven’ Derksen
Docent Onderzoek, School of Creative Technologies & ICT @NHL Stenden Hogeschool
Buitenpromovendus @mediaonderzoeksschool ICOG, @Rijksuniversiteit Groningen

De week van Lisette Derksen

Docent Onderzoek NHL Stenden Hogeschool
2021 - week 34