Justus Verkerk
Chief Executive Officer FCCE
2018 - week 09

Duitsland

Vandaag vroeg met een Uber (wat is dat toch een verademing) vertrokken vanuit het hotel. Jan Salling van FRAPA reed mee omdat we bijna gelijktijdig vertrokken, hij naar Kopenhagen, ik naar Amsterdam.

Jans ticket bleek bij aankomst op het vliegveld echter niet helemaal te kloppen; de terugreis bleek pas 28 maart gepland, foutje bij het boeken. Er zat niets anders op dan een nieuw ticket te kopen. Tijdens het ontbijt op de luchthaven kwam het gesprek op de productieactiviteiten van FCCE in Duitsland. In het afgelopen jaar hebben we veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van diverse formats en adapties voor verschillende zenders.

Zonder twijfel kan ik zeggen dat het ook daar een moeilijke en zeer competitieve markt is, maar we hebben zeker een aantal USP’s: we zijn wellicht iets creatiever, kunnen vaak iets goedkoper produceren en het feit dat we met ‘halffabricaten’ werken en toegang hebben tot grote celebrity events zoals filmfestivals, award shows, fashion weeks en muziekfestivals kan doorslaggevend zijn.

Vorig jaar hebben we daardoor een serie van twintig afleveringen van het programma Instaglamour gemaakt voor TLC in Duitsland. Wekelijks stelde een Duitse redacteur (in Amsterdam) een programma samen met 70% internationale content en 30% lokaal geproduceerde items over lokale beroemdheden.

Dat in combinatie met de Duitse presentatrices met wie we wekelijks in Berlijn ‘stand up’ opnamen, leverde een mooi en zeer kostenefficiënt programma op met een lokale tone of voice. En dat heeft voor ons een nieuwe afzetmarkt geopend waarbij we in alle verschillende genres adaptie kunnen aanbieden.

En andersom: in Duitsland worden heel veel goede en mooie programma’s gemaakt die soms met een paar aanpassingen opeens geschikt zijn als ‘ready made series’ voor internationale distributie. Volgende week dus weer naar Duitsland. Op Schiphol is het even wennen qua weer: van 27 graden in Dubai naar -7 in Noord Holland…. Maar dan zit iedereen wel lekker voor de buis!

Justus Verkerk
Chief Executive Officer FCCE

De week van Justus Verkerk

Chief Executive Officer FCCE
2018 - week 09