Sven Jach
2018 - week 41

Buitenspel II

Onlangs barstte één van de grootste voetballers ooit in tranen uit toen hij een rode kaart kreeg. Ik heb het over Cristiano Ronaldo die tijdens zijn Champions Leaguedebuut voor Juventus door de scheidsrechter van het veld werd gestuurd. Het zijn misschien wel de mooiste tranen die ik ooit heb gezien.

Ronaldo is zo’n liefhebber dat hij geen seconde wil missen van het spelletje. Of dat de reden voor zijn emotionele uitbarsting is, weet ik niet. Maar ik kan het mij goed voorstellen. De afgelopen maanden heb ik mij namelijk regelmatig (bijna) net zo gevoeld. Alleen gaf de scheidsrechter geen rode kaart, maar was het mijn eigen lichaam dat mij naar de tribune verwees.

Journalistiek gezien heb ik veel hoogtepunten gemist. Zo zat ik op de tribune tijdens een historisch moment dat het kabinet besloot om de gaskraan de komende jaren geleidelijk aan dicht te draaien. Ook moest ik vanaf de zijlijn toekijken hoe mijn collega’s geweldig verslag deden van het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan onze mooie stad tijdens koningsdag. Het zijn de momenten dat je je hoofd in je handen wilt leggen om de tranen hun vrije loop te laten gaan.

Nu zeggen ze vaak dat je niet te vaak moet terugkijken op het leven. En als ik aan de ellende van de afgelopen tijd denk, doe ik dat ook liever niet. Toch zie ik ook veel pluspunten. Zo heb ik mezelf beter leren kennen en lijk ik sterken dan voorheen. Klinkt cliché, maar toch is het zo.

Inmiddels gaat het de goede kant op. Ik speel nog geen negentig minuten, maar ik merk dat ik weer fit begin te worden. Er is weer ruimte voor nieuws, creativiteit en ik scoor weer met mooie verhalen. Ik leg mijn hoofd in mijn handen en laat een traan; ik sta niet meer buitenspel!

Sven Jach
Journalist bij RTV Noord