Sven Jach
2018 - week 41

Buitenspel I

Nu weet ik dat het in ons vak soms hollen of stilstaan is. Maar na de aardbeving van Zeerijp begin dit jaar, is het eigenlijk alleen maar hollen.

De ministers en Tweede Kamerleden die het getroffen Groningen bezoeken, buitelen over elkaar heen. Het ene debat na het andere volgt in de Tweede Kamer en de rapporten en maatregelen stapelen zich op. Het aardgasdossier is soms net een actieve vulkaan. Als je denkt dat ‘ie eindelijk slaapt, begint het net weer te rommelen en voor je het weet wordt het heet onder je voeten.

Journalistiek gezien is dit één van de mooiste periodes van mijn prille loopbaan. Ik wil dan ook geen seconde missen. Dagen van 9.00 uur ’s ochtends tot diep in de nacht zijn eerder de regel dan de uitzondering. Het levert mooie verhalen op en samen met collega Mario Miskovic lukt het om als eerste te melden wat er in het nieuwe schadeprotocol staat. Groningen wacht hier al een jaar op en voor ons is dit een geweldige primeur.

Ondertussen waarschuwen collega’s, vrienden en familie mij dat ik geen burn-out oploop. ‘Ach, overkomt mij niet. Ik ga elke dag met plezier naar het werk en het gaat lekker. Van hard werken wordt niemand minder’, dacht ik.

Tot ik geen weekenden meer heb zonder paniekaanvallen en ik merk dat mijn batterij volledig op is. In overleg met mijn leidinggevende besluit ik een aantal weken ertussen uit te gaan om op te laden. Die weken worden maanden en uiteindelijk komt het besef dat ik alle rode seinen heb genegeerd en dat ik te laat ben. Ik sta buitenspel.

Sven Jach
Journalist bij RTV Noord