Article header image
Article header image

Losse handen

Ik volg voor mijn studie Audio Visuele Media aan de HKU een minor De staat van de wereld. Bij de eerste les werd ons gezegd: ‘Je kan niet oplossen, maar wel bijdragen’. Nou, bijdragen, bijdragen, bijdragen!? Wat kan ik nou doen, de wereld verandert niet door mijn perspectief, gelukkig niet. Ik weet het ook niet, ik ben een plantje, een konijnenkeutel, een consumerend snotje dat door het universum zweeft.
Voor de minor besloot ik als bijdrage een documentaire te maken over een vrouw die níet wil bijdragen. Zij wil het oplossen, punt. Ze zal van de daken schreeuwen dat de staat van de wereld van geen kant klopt, tot ze erbij neervalt! Ik probeer de verhaallijn scherp te krijgen. Carry van Bruggen zegt: “In het gemoed van kunstenaars worstelt Jupiter, de schepper van orde en regelmaat, met Prometheus, de bestrijder van de status quo.”

Beyonce zet Ameriican Requiem in – “Can we stand for something? Now is the time to face the wind, Now ain’t the time to pretend, Now is the time to let love in.”
Lekker nummertje, Queen Bee. Ik zet mijn fiets op slot en denk: ja, in welk verhaal zit ik?

Hannah Swart
Documentairemaker en winnaar Gouden Regiohelden Award 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Een praatje over de wind

We hebben het even over de wind van vorige week en dat het mooi is dat de perenboom nu pas bloeit.
Mijn vader slacht al 25 jaar zijn afgedankte kippen en de kippenman is in die afgelopen tijd steeds slechter gaan lopen. Stijf en versleten, maar daar wordt nooit over gesproken.
Als hij wegrijdt, bedenk ik me dat er niet veel gezegd is; wel weten we allebei dat de wind weer is gaan liggen.
Hoe je veel zegt zonder veel te zeggen.
Antropoloog Anne-Goaitske Breteler verdiept zich in de gevoelstaal van de Friezen en maakte daar een tentoonstelling over, nu te zien in Theaterkerk Nes.

Hannah Swart
Documentairemaker en winnaar Gouden Regiohelden Award 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Zelfs je levenspartner niet

Verderop zaten twee mannen aan de cola. De ene vriend, tegen de vijftig, zei tegen de ander: “Nee maar echt jongen… heb je je wel eens bedacht dat er niemand… zelfs je levenspartner niet, Karin dus…”. 

Ik spitste mijn oren en dacht echt op dat moment: wat gaat ie nou zeggen!? Hij vervolgde: “…dat er helemaal niemand is in de hele wereld die exact dezelfde contacten in zijn telefoon heeft als jij.” De andere vriend zei niks. En mompelde toen: “Ja, ja… nog nooit bij stil gestaan, nee.”

De vriend die deze openbaring vlak daarvoor waarschijnlijk opeens kreeg, ging door en vroeg de stille: “Hoe voelt dat voor jou?” Die had nu door dat ik meeluisterde en mompelde: “Ja, nou ja, dat weet ik niet.”

Ik denk, terwijl ik afsla, goh, wat hadden die een mooie middag. Lekker zitten en met je beste maat in de snackbar filosoferen over hoe het voelt om samen uniek te zijn!

Hannah Swart
Documentairemaker en winnaar Gouden Regiohelden Award 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Lang leve de regio!

Het is een gezellig feest ter ere van de beste journalistieke producties van de regionale omroepen en het tempo zit er lekker in. Mensen staan vrolijk te juichen, terwijl de fanfare het podium opkomt. Totaal verrast win ik de hoofdprijs! Na afloop spreek ik met mensen van Omroep Zeeland, de juryleden en mijn collega’s van Omrop Fryslân. We hadden het over een klompenmakerij die sluit, over de jeugdzorg waar het mis gaat en een vermissing. 

Terwijl ik de fiets achter haar huis stal, gaat er een golf van trots door me heen dat ik werk met deze journalisten. Naast het grote wereldnieuws en de eindeloze stroom informatie via social media blijven we, dankzij deze mensen, onszelf herkennen en terug zien in elkaar.
Hoe leeg en verloren zouden we zijn zonder de regionale verhalen.

Hannah Swart
Documentairemaker en winnaar Gouden Regiohelden Award 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Codegenoten

Dit was geen officiële helpdesk, maar een mede-enthousiasteling die zijn kennis gewoon wilde delen. Dit moment van samenwerking, zo spontaan en ongedwongen, was een echte eye-opener voor mij. Het mooie van onze AI-wereld is juist die openheid. Ja, we zijn allemaal een beetje op onze hoede – niemand wil per ongeluk het geheime recept van zijn succes weggeven. 

Maar tegelijkertijd is er een ongekende bereidheid om elkaar te helpen. Of het nu gaat om een simpele code-fix of het delen van inzichten over de nieuwste AI-trends, het voelt als een warm bad. Je merkt dat iedereen, van grote bedrijven tot hobbyisten, deel uitmaakt van deze bijzondere gemeenschap. 

Dus, terwijl ik terugkijk op al die keren dat we elkaar een handje hebben geholpen, kan ik niet anders dan trots zijn op deze ‘codegenoten’. Samen vormen we een netwerk dat niet alleen drijft op kennis, maar ook op het plezier van delen. In deze wereld van AI, waar leren en samenwerken hand in hand gaan, bouwen we niet alleen aan onze projecten, maar ook aan een toekomst waarin technologie ons allemaal dient. 

En mocht je je na deze week afvragen of deze columns door mij zijn geschreven, of stiekem door AI, dan blijft mijn antwoord: ‘Wie weet?’. In de wereld van AI is alles mogelijk!

Maarten Knops
Director Artificial Intelligence Talpa Studios 

Bericht delen
Article header image
Article header image

AI-vontuur

Er liggen zoveel kansen binnen handbereik. Deze tools kunnen echt een verschil maken in ons werk. Het gaat niet om de techniek zelf, maar om het durven ontdekken van de mogelijkheden. Een paar makkelijke voorbeelden, ik gebruik ChatGPT voor snelle tekstontwerpen en om standaard e-mails te beantwoorden. Met GPT-4 pak ik complexere taken aan, zoals het ontwikkelen van projectvoorstellen. Ethan Mollick laat zien dat zelfs een beetje tijd investeren in het leren over AI ons werk kan transformeren.

Nu, even recht voor z’n raap: we moeten die eerste stapjes van twijfel achter ons laten. Midjourney, Runway, GPT-4, en wat er nog meer aan komt, zijn niet zomaar nieuwe gadgets. Ze zijn gereedschappen die, als je ze handig gebruikt, echt wat toevoegen. Niet alleen maken ze het dagelijkse sleurwerk lichter, maar ze kunnen ook een bron van inspiratie zijn voor iets nieuws.

Kijk, de toekomst van werk en creativiteit met AI staat al voor de deur. En die deur staat op een kier. Door te experimenteren en te leren, ben ik ervan overtuigd dat we optimaal de mogelijkheden van AI kunnen benutten, en de productiviteit en creativiteit zal toenemen.

Maarten Knops
Director Artificial Intelligence Talpa Studios 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Apple Crumble

ChatGPT heeft verrassend genoeg een vaste plek in ons huishouden gekregen. Neem bijvoorbeeld de huiswerksessies van mijn achtjarige tweeling. Er zijn rekensommen waarbij ik me in bochten wring om ze goed uit te leggen en, zo ontdekte mijn tweeling, kon ChatGPT dat veel beter (en eerlijk toegegeven, misschien ook leuker). Inmiddels hebben ze regelmatig ‘rekensessies’ met deze geduldige leraar, afgestemd op hun belevingswereld.

In de keuken kan het ook een uitkomst zijn. Waar ik vroeger ging Googelen naar een goed recept, zorgt AI er nu voor dat hij het beste recept bij elkaar zet voor mij. Ik moet het natuurlijk nog wel steeds zelf maken. Maar denk ook aan vergelijkingen, voor je vakantie of de beste zwembril voor je kids. Je hoeft niet meer te verdwalen in een doolhof van webshops of advertenties.

Maar laten we wel wezen, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ja, AI maakt bepaalde taken makkelijker, maar het vervangt niet het menselijk oordeel of creativiteit, of soms juist die persoonlijke touch. Het is een tool, een hulpmiddel, dat kan helpen efficiënter te zijn. Het idee dat AI ons leven op magische wijze verandert, is denk ik wat overdreven, maar het biedt wel degelijk handige hulpjes voor alledaagse dingen. (En het scheelt mij wat huiswerkhulp).

Maarten Knops
Director Artificial Intelligence Talpa Studios 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Dilemma’s

Zo heeft bijvoorbeeld ook de muziekindustrie zorgen over de bescherming en begrenzing van AI. Vorige week riepen tweehonderd bekende artiesten, zoals Billie Eilish, Nicki Minaj en Stevie Wonder, in een open brief op tot bescherming tegen AI tools. Ze zouden stemmen en gelijkenissen van professionele artiesten stelen, door stemmen en stijlen na te doen, en daarmee het muziekecosysteem kunnen vernietigen.

Dit raakt aan iets belangrijks: aan de ene kant is het supergaaf wat we allemaal kunnen met deze nieuwe technologieën. Aan de andere kant vragen we ons soms af: “Gaat dit te ver?” AI kan echt de regels van het spel veranderen, maar we moeten wel goed nadenken over de gevolgen.

Terwijl ik hierover peins, voel ik de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een wereld waarin technologie ons helpt in plaats van in de weg zit. Alle twijfels en uitdagingen rondom AI laten zien dat we goed moeten nadenken over hoe we technologie gebruiken. Het gaat niet alleen om de knappe koppen die nieuwe dingen bedenken, maar ook om wat we allemaal belangrijk vinden als het gaat om creativiteit, ethiek en eerlijkheid.

Maarten Knops
Director Artificial Intelligence Talpa Studios 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Stapeltje leesvoer

Aanvankelijk waren we al verbaasd dat AI überhaupt een afbeelding kon genereren, hoe middelmatig ook. Nu zijn we in staat om realistische video’s te maken met technologieën zoals Sora, een sprong die zowel verbazingwekkend als een beetje ontzagwekkend is.
Maar hoe profiteer je als bedrijf op de juiste manier van deze ontwikkelingen? Zeker in een bedrijf waar creativiteit zo centraal staat bij alles wat we doen. Hoe zorgen we ervoor dat we ons werk met AI makkelijker en leuker maken, en zelfs een vleugje magie kunnen geven? 

Wat mij betreft begint het met een open vizier, leren en experimenteren, waardoor we de vruchten kunnen plukken van de AI-revolutie. Dat doen we binnen ons bedrijf, maar dat doe ik persoonlijk ook door op pad te gaan, ervaringen te delen met andere bedrijven, en vooral heel veel blogs en onderzoeken te lezen van early adopters.

Ik denk dat we als mens al gauw gewend kunnen raken aan innovaties en ze wellicht te snel als vanzelfsprekend beschouwen. Maar iedere maandagochtend, als ik artikelen van interessant leesvoer doorneem die ik tijdens het weekend heb verzameld, herinner ik mezelf eraan hoe ver we zijn gekomen en wat voor ongelooflijke mogelijkheden er nog voor ons liggen. En het is maandag, dus ik ga nu gauw starten met mijn stapeltje leesvoer!

Maarten Knops
Director Artificial Intelligence Talpa Studios 

Bericht delen