Article header image
Article header image

Zingend het weekend in

Want terwijl op televisie nog de audities worden uitgezonden, staan wij in de studio de volgende opname voor te bereiden. De zanggroepen voelen elke ronde de spanning toenemen. Gelukkig wordt er een hoop plezier gemaakt achter de schermen. Nagels worden zwartgelakt door een rockgroep. Er worden kerstkransjes uitgedeeld door het kerstkoor. En dat in juni. En er ontstaan spontane jamsessies.  

Naast de gezelligheid wordt er keihard gerepeteerd. De groepen worden klaargestoomd voor hun volgende optreden.  Ik heb veel ervaring met solisten binnen muziekprogramma’s, maar een programma met alleen maar groepen is toch echt andere koek. Best een uitdaging om met 72 agenda’s iets af te stemmen in plaats van met één. Voor elke groep wordt een eigen audioplan gemaakt. Want je wilt alle 72 stemmen goed kunnen horen. Alles is op maat.

Het maakt het een unieke beleving, zowel voor als achter de schermen. En wat is het mooi als alles dan uiteindelijk samenkomt. Wij gaan zingend het weekend in met Zing!

Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands (Zing!) 

Bericht delen
Article header image
Article header image

ChatGPT

Dit jaar is er in elke talkshow wel gepraat over AI en alles daaromheen. De lusten, maar ook de lasten. Want het is leuk, maar er zitten ook risico’s aan. En ook: zullen mensen hun baan verliezen door technologie? Is een tekstschrijver straks nog wel nodig?

Ik heb het even gevraagd en ChatGPT zegt het volgende:
‘In plaats van het vervangen van mensen, zal AI naar verwachting worden gebruikt als een ondersteunende tool om menselijke capaciteiten aan te vullen en te verbeteren. Het zal waarschijnlijk verschillende industrieën en beroepen beïnvloeden, maar menselijke interactie, inzicht en besluitvorming zullen nog steeds van onschatbare waarde blijven’.

Of dit geruststellend is, weet ik ook niet. ChatGPT gebruikt heel subtiel de woorden ‘naar verwachting’ en ‘waarschijnlijk’. Zo slim is het systeem dus. We gaan het zien. Interessante materie is het in ieder geval wel. Ik denk dat het uiteindelijk ook een goed hulpmiddel zou kunnen worden.  

Binnenkort is het vaderdag, ik heb ChatGPT alvast gevraagd iets te schrijven voor mijn man: ‘Ik ben ontzettend dankbaar dat ik getuige mag zijn van de liefdevolle vader die je bent. Je geeft onze kinderen de onvoorwaardelijke liefde, ondersteuning en begeleiding die ze nodig hebben om op te groeien tot zelfverzekerde individuen’.

Ik vind het zelf wat overdreven geschreven, maar goed: fijne Vaderdag alvast!

Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands (Zing!) 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Loslaten en meedeinen

Wij als tv-makers hebben enorm hoge eisen: licht, geluid, decor, het moet allemaal goed zijn. Een cliché bruiloftsfilmpje met een wit vignette (ok, dat wordt misschien al jaren niet meer gedaan maar toch) en een partycentrum afhuren: het is een No Go. Het organiseren van je eigen bruiloft is daarom een tv-productie op zich.

Daar kwam ik een paar jaar geleden achter, toen ik ten huwelijk werd gevraagd en we besloten te trouwen tussen alle projecten door. Slechts twee weken van tevoren hadden we de vergunning voor onze droomlocatie rond (je ziet, mijn productionele talent laat hier en daar wat te wensen over). Maar juist door alle lieve vrienden binnen en buiten de media, werd het hét feest van de eeuw! Vinden wij althans.

Gouden glitters, confetti en gênante (maar vooral lieve) speeches. Wat hebben we genoten. Hij die aan kwam rijden in zijn blauwe bak. Zonder Roest, want zo heette de locatie al. We werden opgewacht door een trouwambtenaar die graag improviseert. En dat deed ze ook. Met verhalen die niet helemaal klopten. Maar het gaf niks, want de eerste tranen rolden al snel over de wangen. 

De ceremonie was prachtig, de locatie waanzinnig, precies zoals we het wilden. De drank vloeide rijkelijk, de Spaanse worst zorgde voor een pittig randje en de tabouleh (mooi woord) salade had niet misstaan in een uitzending van 24Kitchen. We hadden een bitterballentoren in plaats van taart. De dj stond op een dubbeldekkerbus, muzikale vrienden zongen en we hebben een flink laagje beton van de vloer afgedanst. Kortom: alle clichés zijn waar! Trouwen is geweldig! Zelfs als het niet volgens script verloopt.

Of eigenlijk: juist omdat het niet volgens script verloopt. Soms brengt loslaten heel veel moois. Het zit niet standaard in ons DNA als tv-maker. We hebben graag de controle over elk detail. En dat is ook goed, want het levert fijne content op. Maar af en toe iets meer meedeinen op de golven, kan ook spannende televisie opleveren.
Voor welke inzichten trouwen wel niet goed is…

Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands (Zing!) 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Het dorp genaamd Zing!

In het nieuwe programma Zing! bieden we het podium aan zanggroepen in alle genres, uit heel Nederland. Nogal een klus, het selecteren van 36 zanggroepen. En dat in relatief korte tijd. We gaan alle kanten op.
We hebben Harry met zijn smartlappenkoor die alleen al de binnenkomst in de foyer als één groot feest ervaart. Er is een musicalgezelschap uit het noorden van het land. Een groep die een Beyoncé-nummer in een a capella jasje steekt. Een internationaal vrouwenkoor, met zowel Russische als Oekraïnse vrouwen: Een mooie verbinding om te tonen in deze tijden. We hebben een mannengroep in een autogarage. Een opzwepend gospelkoor. Een meidengroep die de kunst van bodypercussie verstaat. We brengen zelfs een beetje kerst mee, inclusief kransjes en glühwein: Cheers!

Het gaat van fluwelen jazz naar keiharde rock. Van een trio tot een groep van 72 personen. Van Britney Spears tot The Beatles tot Disney. En uiteraard een ABBA-medley, want wat is een muziekprogramma zonder ABBA?
Er zit veel energie en liefde in dit programma. Vanuit alle betrokken partijen. En we vragen best wat van iedereen, met name flexibiliteit. Er zit maar kort tijd tussen de verschillende rondes binnen het programma. We moeten snel muzikaal kunnen schakelen.

Na de opname van een show, duiken we meteen een meeting in om te praten over de volgende stap. Er wordt gearrangeerd, er wordt gerepeteerd. Er worden instarts gedraaid. Iedereen beweegt mee met elkaar en dat maakt dat we dit echt samen maken. Het harde werken van productie, redactie, het muzikale team en alle andere partijen vertaalt zich naar de vloer waar ons enthousiaste presentatieduo en de gepassioneerde mentoren de feel van het programma overbrengen aan het publiek. En hopelijk aan de kijker thuis. Het is in ieder geval een feestje om dit programma met zijn allen te mogen maken! Maar eerlijk is eerlijk, hierna is het wel tijd voor vakantie…

Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands (Zing!) 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Uut Twente in ’t Gooi

En ik ben meteen all the way gegaan. Inclusief bakfiets. Je moet toch integreren. Hij is alleen niet elektrisch. ‘s Ochtends word ik ingehaald door alle zoevende Urban Arrows, als ik m’n oudste naar school toe breng. Ik blijf toch import. Maar je leest het goed: dit is pure jaloezie, want het lijkt me heerlijk om ook zo over de weg te zweven.

Ik moet ook bekennen, ik hou ervan: Blaricum, ‘t Gooi. De mooie heide. Het ijsje bij De Hoop. De ezel en de alpaca in het dorp. De kindvriendelijke wijk, waarvan we hadden gezegd er nooit te zullen gaan wonen. Eerlijk? Het is heerlijk hier. Dit is mijn thuis. Ons leven is hier. Toch blijf ik juichen als FC Twente heeft gescoord.

De reden waarom ik hier naar toe ben verhuisd jaren geleden:
Ik ben ooit begonnen als student op de PABO, maar na een jaar kwam ik erachter dat dit mij niet gelukkig ging maken tot mijn pensioen. Van studie geswitcht. Stage gelopen bij de NOS, vervolgens naar RTL. Daar blijven plakken en zo steeds verder het vak in gerold. Heen en weer rijden vanuit het verre oosten is geen optie, dus uiteindelijk voor het werk deze kant op gekomen. Mijn ambitie en passie liggen in de media. Nog steeds. Inmiddels als eindredacteur bij ITV Studios Netherlands. Als ik in de studio sta, gaat mijn vuurtje aan. Het is verslavend.

Soms best een uitdaging om die verslaving te combineren met het gezinsleven. Het zijn natuurlijk geen standaard uren die wij draaien. Gelukkig zijn mijn kinderen hele blije smurfjes met ieder zo hun eigen ambities. De oudste (vier jaar) loopt elke dag hand in hand de klas in met zijn verloofde, hij gaat namelijk “met Jacky trouwen”. Zijn broertje, die het liefst overal in zijn brandweeroutfit naar toe gaat, neem ik mee naar het Media Park. Tegenover Omroep MAX begint hij zijn dag op de opvang. Ik rijd dan vervolgens door naar de studio, waar zo ongeveer 300 man op me wacht. Nou ja, niet op mij persoonlijk. Ze zijn er voor het programma Zing! Een onmeunig leuk programma om te maken!

Morgen zal ik een tekstuele rondleiding doen in Studio 22, waar 36 toffe zanggroepen uit heel Nederland zich verzameld hebben. Zoals ze in Twente zeggen: Kom derin, dan ku’j dr oet kiek’n!

Sanne Welbroek
Eindredacteur ITV Studios Netherlands (Zing!) 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Afwisseling

Soms werk ik voor een omroep, dan weer voor een zender, of producent, maar dus ook voor theater, filmdistributeurs en uitgeverijen – en zo nu en dan een uitstapje naar consumer goods. Ik werk onder anderen voor Ilja Gort, die nu in de Bestseller60 staat met zijn nieuwste roman De Hemel. Voor jeugdtheaterbureau Vanaf2 werk ik aan diverse projecten. Zij vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum en dragen een schat aan ervaring en bijzondere verhalen met zich mee.

Voor een ander project heb ik deze ochtend een meeting bij Vanaf2 op kantoor in Amsterdam Noord. In de middag werk ik voor Paramount en heb ik een meeting, zij zitten ook in Noord. Die meeting bij Paramount is digitaal, alleen als ik toch in de buurt ben, kan ik net zo goed daar neerploffen en mijn laptop openklappen. Ze zitten op het NDSM-terrein, in de buurt van Het Kraanspoor. Trip down memory lane.
Het gebouw was jarenlang de thuisbasis van IDTV, waar ik mijn carrière begon als stagiaire en later als communicatiemedewerker. Hier deed ik vooral interne communicatie. En dat was nodig met de verhuizing van Diemen naar Noord en een nieuw logo. Er waren ontzettend veel veranderingen in korte tijd en dan is interne communicatie ontzettend belangrijk om iedereen betrokken te houden. IDTV was trouwens ook de plek waar ik voor het eerst in aanraking kwam met Broadcast Magazine.

Terug naar de huidige situatie. Mijn ochtendmeeting is met Rinske van Vanaf 2 en Iven Cudogham. Zoals de hele week al het geval is, vraag ik me tijdens het schrijven af: wat kan ik hierover delen zonder dat ik te veel onthul en mijn eigen snode plannen dwarsboom? Als PR- en communicatieadviseur fungeer ik als een soort trechter voor alle nieuwtjes en primeurs. Welke nieuwswaardige insteken zijn er? Wat maken we wanneer bekend? Wat willen we liever uit de media houden?
Voordat ik achtervolgd word door de roddelpers: in principe wil ik niets uit de media houden. Het is echter wel ook mijn taak om ervoor te zorgen dat mijn opdrachtgevers en betrokkenen goed voorbereid zijn op interviews. Welke vragen kunnen ze verwachten? Zorg ervoor dat je daar een goed antwoord op hebt! Soms kan een eenvoudige vraag als “Waar gaat je nieuwe tv-programma over?” er al voor zorgen dat een presentator wat gaat hakkelen, zelfs als ze een fantastische presentator zijn! Hoe kun je jouw programma, met een ingewikkelde formatessentie, in slechts een paar zinnen overbrengen? Een goede voorbereiding is altijd essentieel.

Vanuit mijn onderneming Lot of Brands werk ik op projectbasis, vaak in teamverband, en af en toe interim. Vanuit mijn nieuwe business LOBster.PR & Media richt ik me juist op ondernemers en makers en help ze om zélf aan de slag te gaan met hun pr. De afwisseling vind ik ontzettend leuk.
Kortom, de komende weken blijf ik nog even hard werken voor verschillende opdrachtgevers en mijzelf, maar zodra de zomervakantie van mijn zoon in juli begint, check ik ook lekker uit! Wie weet tot na de zomer, voor nu wens ik je een fijn weekend. Het was een eer om deze week hier een kijkje te mogen geven in mijn gedachten, mijn mening te delen en wat te vertellen over mijn werkzaamheden.

Charlotte Landman
Communicatiemanager | PR- & media-expert 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Radio

Nu ben ik misschien bevooroordeeld met mijn jubelende woorden over de radio. Thuis stond dit altijd aan én mijn moeder had een eigen show op de lokale radio. Studio West IJsselmonde, waar ik menig zaterdagochtend ronddartelde. Het programma deed zelfs live radioverslag van mijn zwemdiploma-uitreiking. Wat ook wel heel bijzonder was. Niet het feit dat ik mijn zwemdiploma haalde, maar het feit dat de diploma’s werden overhandigd door parachutisten die na hun landing de diploma’s uitreikten. Gekkigheid. (Note to self: Oudste zoon Lloyd aanmelden voor zwemles, want bijna 5.) Mijn moeder is tegenwoordig weer wekelijks te horen, shout out naar Steevast op Zondag van RTV Albrandswaard.

Gister hoorde ik een mooie anekdote van Andre van der Heijden in de podcast blauwe m&m’s. Hij vertelt in deze aflevering over zijn werk als plugger en hoe hij het nummer Eternal Flame onder de aandacht kreeg. Luister het hier terug.
Terug naar de orde van de dag. Vandaag op de planning: een dagje werken in mijn kantoor in Utrecht. Ik huur bij Dotslash, een verzamelgebouw voor uiteenlopende ondernemers en bedrijven. Ik zit niet in mijn eentje, vandaag is stagiaire Roos ook van de partij. In het nieuwe schooljaar heb ik plek voor een nieuwe stagiaire.  

Gister jubelde ik dat Jamai zou aanschuiven bij Op1 om te vertellen over zijn theatertour I’m Still Standing, maar dat feest ging helaas niet door. Jamai is geveld door een griepje. Binnenkort in de herkansing. Vanmiddag heb ik mijn focus op werkzaamheden voor Paramount en voor Jeugdtheaterbureau Vanaf 2. Hier ga ik een persbericht voor schrijven en ik moet meetings voorbereiden voor morgen. Tot morgen, de laatste alweer.

Charlotte  Landman
Communicatiemanager | PR- & media-expert 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Voor alles is een doelgroep

Doelgroepdenken heb ik vooral geleerd in de filmbranche, waar elke filmrelease een mini-merk is en waar die mega-investeringen in no time terugverdiend moeten worden. Afgelopen weekend kwam het filmfestival van Cannes op zijn eind. Toen ik daar een aantal jaar geleden voor werk was hingen overal affiches van ‘Sharknado’, een film over een tornado met haaien die je kop eraf trekken (hoeveel pech kun je hebben). Is hier een doelgroep voor? Ja.

Bij tv wordt voor de promotie van programma’s vaak veel aandacht gezocht in mainstream media, die aansluiten bij de brede doelgroep van de hele zender en/of omroep. Wat natuurlijk top is, maar óók de lezers van het niche-blad Horse & Hound willen het weten als er een documentaire komt over Snuitje van Hennie Huisman (they will be absolutely delighted).

Zo kijk ik telkens voor mijn opdrachtgevers en de projecten waar ik aan werk wie de verschillende doelgroepen zijn. Via welke media kunnen we ze bereiken? Welk haakje of insteek is voor hen interessant en nieuwswaardig?

Vandaag is mijn mamadag en hoewel ik steeds beter word in niet of weinig werken op deze dag, wordt het vandaag weer een uitdaging denk ik. Uit al die meetings gister, onder andere over de jaarlijkse Community Day van Paramount, zijn een hoop to do’s gekomen.  

En vanavond schuift Jamai aan bij Op1, na aanleiding van de aankondiging van zijn allereerste solo show: theaterconcert I’m Still Standing. Het is een ode aan zijn muzikale held Elton John. En een lekker nummer om de dag mee te beginnen: jij staat er toch ook maar weer mooi vandaag! (Wist je dat de videoclip is opgenomen in Cannes?)

Geniet van deze zonnige woensdag en tot morgen!

Charlotte  Landman
Communicatiemanager | PR- & media-expert 

Bericht delen
Article header image
Article header image

Buzz

Waar ik in geloof, is het creëren van een tv-event. Iets wat gehypet kan worden, met een duidelijk begin en einde. Niet te veel afleveringen, zodat het niet aanvoelt als iets wat je ‘moet uitzitten’, omdat je nu eenmaal na al die weken wil weten hoe het afloopt of wie wint.  Het moet jammer zijn dat het voorbij is. Dit is een lastige keuze, want als iets een succes is, is het verleidelijk om er meer van te maken. Meer afleveringen of extra seizoenen van een succesvol format betekent immers meer zekerheid en adverteerders.

Het tweede seizoen van Sterren Springen in 2014 bestond uit slechts vier afleveringen. Korter dan de gemiddelde reeks van een tv-programma. Terwijl ik er qua promotie langer dan gemiddeld mee bezig was. Gedurende vier zaterdagavonden zaten veel mensen aan de buis gekluisterd. De eerste aflevering trok 1,4 miljoen kijkers (en ongeveer 17% marktaandeel in de doelgroep 20-54 jaar, maar ik ben geen kijkcijferexpert), tijdens de finale keken 1,1 miljoen mensen op Koningsdag.

Ik heb nog nooit zoveel tijd in een zwembad doorgebracht met pers en halfnaakte BN’ers, als in de weken voor de start van het programma. En het was ook écht spannend en niet geheel ongevaarlijk. Zo brak bij Lucia Rijker een stukje tand af tijdens de training en brak Britt Dekker haar kleine teen. Tijdens een vreugdedansje weliswaar, als ik het me goed herinner, maar niet minder pijnlijk.
Dave Roelvink maakte tijdens de repetitie op de dag van de finale zo’n ontzettend harde klap op het water na een sprong van 7,5 meter (!) dat hij direct door moest naar het ziekenhuis en niet meer mee kon doen. “Ik had niet goed bedacht of ik één of twee salto’s wilde maken”, kon hij die avond zelf verklaren vanuit het publiek.

Nu bedoel ik met ‘hypen’ en ‘een tv-event creëren’, natuurlijk niet dat je zoveel mogelijk BN’ers van een duikplank naar het ziekenhuis moet zien te krijgen. Absoluut niet! Maar het voegt wel iets toe als je een buzz om een programma kunt creëren. Qua kijkcijfers ook weer fijn als er een urgentie is om te kijken. The Passion en het Songfestival zijn natuurlijk perfecte voorbeelden.

Die buzz creëren kan op veel verschillende manieren. Met het eerste seizoen van Hunted bijvoorbeeld werd de discussie aangewakkerd: wat vind jij belangrijker, je vrijheid of je veiligheid? NPO 3 wijdde er een hele privacyweek aan. Het was een nieuw programma in Nederland, een nieuw fenomeen, of zoals het ook werd genoemd: een sociaal experiment. Dat was Utopia ook. Misschien kun je elk realityprogramma wel zo noemen.

Niet alles is in potentie een tv-event met een enorme urgentie om (lineair) te gaan kijken. En dat is maar goed ook, want anders werkt het ook niet meer natuurlijk. Maak er een mooie dag van en tot de volgende.

Charlotte  Landman
Communicatiemanager | PR- & media-expert 

Bericht delen