Joris Kreugel
Freelance radio- en tv-verslaggever
2024 - week 28

Tour-stickers

Puy-de-Dôme, 1978. Als tienjarige zat ik in zwembroek en van die doorzichtige waterschoenen achter in onze rode Fiat, zwetend op een plastic bank. Het was bloedheet en overal om ons heen was redelijk chaos. De straten waren verstopt met mensen die de Tour de France wilden zien.

Mijn vader, de financiële man van de radio, moest langs bij de NOS-ploeg. Waarom? Geen idee, maar het circus was indrukwekkend. Onze auto kwam geen meter vooruit. Tot het moment mijn vader twee enorme magneetstickers uit kofferbak haalde met de tekst ‘NOS RADIO TV HOLLAND’. Ineens veranderde alles. Gendarmes begonnen druk naar ons te fluiten en te gebaren. We kwamen ineens overal tussendoor en iedereen ging aan de kant. Precies zoals toeschouwers altijd doen als wielrenners omhoogklimmen. Op het allerlaatste moment dus. 

Uiteindelijk konden we, bij wijze van spreken, bijna op de finishlijn parkeren. Een paar uur later zou Joop Zoetemelk in zijn roze Miko Mercier-shirt als eerste over de streep komen. Toen besefte ik pas hoe speciaal dit was. Daar stonden we boven op de berg op de heilige grond van de wielersport. Dat alleen dankzij een paar simpele stickers.
Jarenlang volgde ik daarna de Tour de France. Joop Zoetemelk was mijn held, zeker toen hij in 1980 de Tour won. Ergens op zolder heb ik nog een steeds een plakboek liggen met foto’s van Joop in het geel. Totdat dopingschandalen in de jaren ‘90 de wielersport voor mij verpestten en het mij daarna eigenlijk nauwelijks meer interesseerde. 

Doordat ik nu de wielerpodcast ‘De Kopgroep’ op beeld monteer, ben ik het wielrennen langzaamaan weer gaan volgen. Hierin vertellen onder anderen Maarten Ducrot, Joost Vullings, Jip van den Bosch en Mart Smeets dagelijks mooie anekdotes en achtergronden bij de Tour. Op zo’n manier dat ik zelfs weer een beetje ben gaan houden van de Tour en de sport.

Joris Kreugel
Freelance radio- en tv-verslaggever 

De week van Joris Kreugel

Freelance radio- en tv-verslaggever
2024 - week 28