Yuku en de Himalayabloem wint de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm
vrijdag 21 oktober 2022

Yuku en de Himalayabloem wint de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm

Donderdag heeft Cinekid Festival de prijzen uitgereikt voor de beste films, series, games en apps van 2022 voor kinderen. De award voor de Beste Kinderfilm is dit jaar uitgereikt aan Yuku en de Himalayabloem van regisseurs Rémi Durin en Arnaud Demuynk.

De stop motion film Knor won de Cinekid Leeuw voor de Beste Nederlandse Kinderfilm en de Telefilm Matties werd bekroond met de speciale Jeugdjury Award. De awardceremonie brengt het jaarlijkse Cinekid Festival in Pathé Amsterdam Noord tot een eind. De films Yuku en de Himalayabloem en Knor zijn nog tot 30 oktober te bezoeken op verschillende locaties in heel Nederland.

De verschillende jurygroepen bestonden dit jaar uit professionals uit de filmwereld én uit kinderen. Heleen Rouw, directeur Cinekid: “Het was een feest om alle internationale makers en het publiek weer samen te ontvangen in Amsterdam! De jury’s hebben met grote toewijding hun keuze gemaakt. Ik ben dit jaar extra trots op onze jeugdjury. De competities hadden een enorme rijke hoeveelheid prachtige projecten voor jeugd.”

Beste Kinderfilm 2022 en de Jeugdjury Award 2022
De Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm van 2022 ging naar de animatiefilm Yuku en de Himalayabloem. Een vrolijke film over het dappere muisje Yuku dat met haar ukelele opzoek gaat naar een legendarische Himalayabloem. De jury bestond uit Maryanne Redpath, Charles Bin en Maurice Trouwborst.

De jeugdjury bekroonde dit jaar Matties van regisseur Ineke Houtman met de speciale Jeugdjury Award. De film gaat over Ilias die zijn vriend verliest door een vergismoord. De Telefilm Matties wordt uitgezonden op zondag 15 januari om 10.00 uur bij NPO Zapp op NPO 3.

Cinekid Leeuw 2022 voor Nederlandse en internationale films
Knor, de eerste Nederlandse stop motion van deze lengte, won de award voor Beste Nederlandse Kinderfilm. Varken won de Beste Nederlandse Korte Animatie Award en Joep in de Tomatensoep de Beste Nederlandse Korte Live-Action Award. In de internationale competities voor korte film werd de Senegalese film Astel gekozen als Beste Internationale Korte Live-Action. De Beste Internationale Korte Animatie Award is gewonnen door Sierra uit Estland.

Cinekid Leeuw 2022 voor series en games
De serieprijzen gingen dit jaar naar Zenith II, het vervolg op de spannende jeugdserie Zenith uit 2017 en naar de serie Hoofdzaken (seizoen 4) over de aandoenlijke verhalen en nieuwe kapsels van kinderen. De game Hoa van Scrollcat Studio won de Cinekid Game & App Award. In de game gaan spelers op een ontspannen reis door verschillende gebieden met puzzels en mysterieuze wezens.

Awards Cinekid for Professionals
Ook Cinekid for Professionals, het internationale Industry programma voor de jeugdmedia, reikte awards uit. Twee vakjury’s bekroonden de beste jeugdmediaprojecten in ontwikkeling. De Eurimages Co-production Development Award is een prijs van € 20.000 voor een Europese co-productie, die werd uitgereikt aan Gorgius van regisseur Samuele Rossi en geproduceerd door Solaria Film en Arsmedia.

De Filmmore Post-Production Award van € 5.000 voor het beste live-action project is gewonnen door Blushing Ears van regisseur Sophie Dros en geproduceerd door HALAL.

De publieksprijzen worden op vrijdag 30 oktober bekendgemaakt. Dit gaat om publieksprijzen van Beste Nederlandse Kinderfilm, Beste Kinderfilm, Nationale Publieksprijs Onderbouw, Nationale Publieksprijs Bovenbouw. Ook wordt op deze dag de Burny Bos Eigenwijsprijs, de nieuwe talentontwikkeling prijs van Cinekid, uitgereikt.

Bron: Cinekid Festival/BM
Foto: Maarten Laupman/Cinekid

Bericht delen