dinsdag 16 januari 2018

Xander de Boer wint Mediafondsprijs Documentaire

Xander de Boer is de winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire 2013. Voorzitter van het Mediafonds Jacob Kohnstamm maakte dit bekend voorafgaand aan de opening van IDFA. Xander de Boer ontving de prijs voor de realisering van zijn filmplan Girls Boys & Me.

De prijs, een geldbedrag van € 125.000,-, wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan, dat in de IDFA-Mediafonds Workshop is ontwikkeld. De workshop wordt gesubsidieerd en mede georganiseerd door het Mediafonds en werd voor het tweede jaar geleid door filmmakers Menna Laura Meijer en Tom Fassaert.

Girls Boys & Me gaat over Jo, een zesentwintig jarige transgender die op zoek is naar haar ware identiteit. In de afgelopen vier jaar heeft ze deze zoektocht, de verwarring, onzekerheid en vragen op video vastgelegd. De komende tijd staat in het teken van de grote beslissing: word ik man of blijf ik vrouw? Brengt haar beslissing het geluk waar zij zo naar verlangt?

De jury bestond dit jaar uit de filmmakers Boris Gerrets, Mijke de Jong, editors Axel Skovdal Roelofs en Kees Schaap en Laetitia Schoofs namens de omroepen. De jury omschreef het plan als ‘Een caleidoscopisch geheel. Een waagstuk, omdat de maker zijn weg zal moeten tussen ontroering en larmoyantie, tussen het persoonlijke en het particuliere, tussen vaagheid en al te grote duidelijkheid.’

De deelnemers aan de workshop zijn geselecteerd door een commissie van onder meer vertegenwoordigers van de publieke omroep, op basis van een ingezonden synopsis. Eén van de publieke zenders zal de winnende documentaire uitzenden.

Bron: IDFA

Bericht delen