Winnaars Publieksprijzen Cinekid 2022 bekend
maandag 31 oktober 2022

Winnaars Publieksprijzen Cinekid 2022 bekend

Maandag zijn de Publieksprijzen voor Cinekid Festival 2022 bekendgemaakt. De winnaars werden bepaald door kinderen die het festival door het hele land, van 12 tot en met 30 oktober 2022, hebben bezocht en hun stem hebben uitgebracht op hun favoriete films en series.

Totem, de openingsfilm van Cinekid Festival, trok tijdens het festival volle zalen in zowel Amsterdam als de andere festivallocaties verspreid door het land. Bezoekers hebben dit jaar uit de vijftien films in competitie Totem uitgeroepen tot Beste Kinderfilm 2022. De Nederlandse jeugdfilm Strijder werd bekroond tot publieksfavoriet binnen de Beste Nederlandse Kinderfilm competitie.

Ook dit jaar organiseerde Cinekid de Nationale Publieksprijs. Met dit project wil Cinekid samen met ‘Juryscholen’ kinderen in heel Nederland leren om kritisch te kijken naar films en series, en ze de kans geven om hun stem uit te brengen op de mooiste producties van het afgelopen jaar. De schoolklassen van deze geselecteerde basisscholen bepaalden de winnaars. Dit jaar deden er 27 scholen mee aan De Nationale Publieksprijs.

De spannende jeugdserie Zenith II, die vorige week al de Cinekid Leeuw voor Beste Nederlandse Fictie Serie won, is ook door de kinderen van de bovenbouw in het primair onderwijs als winnaar uitgroepen. De Nederlandse kinderserie Het Herriehofje, over de vrolijke avonturen van Hiba en haar vrienden kreeg van de schoolkinderen uit de onderbouw de Cinekid Leeuw.

Alle publiekswinnaars op een rij:
Beste Kinderfilm – Publieksprijs
Totem
Regie: Sander Burger
Scenario: Sander Burger & Bastiaan Tichler
Productie: Volya Films
Nederland

Beste Nederlandse Kinderfilm – Publieksprijs
Strijder
Regie: Camiel Schouwenaar
Scenario: Job Tichelman & Camiel Schouwenaar
Productie: Rinkelfilm
Nederland

Nationale Publieksprijs – Onderbouw
Het Herriehofje
Regie: Meikeminne Clinckspoor
Scenario: Saar Ponsioen
Productie: Lemming Film
Omroep: KRO-NCRV
Nederland

Nationale Publieksprijs – Bovenbouw
Zenith II
Regie: Joost van Hezik
Scenario: Joost van Hezik, Lotte Tabbers, Philip Delmaar
Productie: Lemming Film
Omroep: VPRO
Nederland

Totem is op dit moment in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien. Strijder is vanaf 17 november te zien op Pathé Thuis. Het Herriehofje en Zenith II zijn nu te zien op NPO Start.

Bron: Cinekid/BM

Bericht delen