VVD en PVV dreigen Premiersdebat RTL te boycotten
woensdag 17 januari 2018

VVD en PVV dreigen Premiersdebat RTL te boycotten

De VVD en PVV dreigen weg te blijven bij het Premiersdebat van RTL. De partijen voelen er niets voor om met meer dan vier partijen te debatteren in aanloop naar de verkiezingen. RTL overweegt om vijf of zes politieke partijen toe te laten, omdat de onderlinge verschillen in de peilingen zo klein zijn.

Het Premiersdebat wordt zondag 26 februari uitgezonden en is het eerste tv-debat in de campagne. Al jaren nodigt RTL niet meer dan vier partijen uit. De definitieve keuze van de partijen wordt bepaald op basis van het aantal zetels in de Peilingwijzer, een gemiddelde van diverse opiniepeilingen.

De PVV en de VVD staan in de Peilingwijzer bovenaan, gevolgd door een aantal partijen die dicht op elkaar zitten: CDA, D66 en GroenLinks. Ook de SP en de PvdA maken nog kans. Daarom overweegt RTL  van het vaste format af te wijken. De VVD en de PVV hebben laten weten dan weg te blijven. RTL laat in een reactie weten dat ze een heel redelijk voorstel hebben gedaan dat “recht doet aan het democratisch proces”. Op 13 februari neemt de redactie een besluit.

PVV-leider Wilders komt overigens ook niet naar het NOS-radiodebat op 24 februari, een reden daarvoor heeft hij niet gegeven. Aan het NOS-tv-debat op 14 maart, de avond voor de verkiezingen, hebben alle grote partijen hun deelname bevestigd.

Bron: NOS/BM

Bericht delen