VPRO's internationale netwerk Metropolis komt terug
woensdag 17 januari 2018

VPRO's internationale netwerk Metropolis komt terug

Dankzij financiële steun van het European Journalism Center (EJC) komt het buitenlandprogramma Metropolis van de VPRO terug. Het internationale programma met een netwerk van lokale videojournalisten, dat van 2008 tot 2015 werd uitgezonden op NPO 3, wordt voortgezet in een nieuw online-only format. 

Vanaf maart 2018 brengen de makers van het wereldwijde Metropolis-team weer maandelijks nieuwe verrassende items. Het reeds bestaande netwerk van reporters wordt bovendien aangevuld met een nieuwe lichting correspondenten.

Metropolis vergelijkt in de nieuwe afleveringen verhalen met hetzelfde onderwerp uit verschillende delen van de wereld met elkaar, waardoor de losse items exemplarisch worden voor grotere thema’s. Deze thema’s sluiten nauw aan bij de de Sustainable Development Goals, zoals geformuleerd door de Verenigde Naties. Het format werpt zo een unieke blik op wereldwijde ontwikkelingen.

Het archief van Metropolis staat sinds 2015 online en heeft een sterk groeiende schare volgers op YouTube (85.000 abonnees) en Facebook. Dit vormde voor de VPRO aanleiding om te zoeken naar een manier om het Metropolis via nieuwe wegen te kickstarten. Uit de groei van het aantal kijkers en volgers blijkt dat er wereldwijd publiek bestaat voor de video’s van de Metropolis makers. De nieuwe video’s kunnen naar meerdere talen (Engels, Spaans, Frans, en Duits) worden vertaald, ondertiteld en verspreid, met dank aan een eerdere financiële steun van de Europese Commissie.

 Bron: VPRO/BM

Bericht delen