Voorzitter omroep ON! leidt antisemitische stichting
woensdag 3 november 2021

Voorzitter omroep ON! leidt antisemitische stichting

De NPO gaat in gesprek met de leiding van Ongehoord Nederland (ON!), de omroep die per 2022 een vaste plek krijgt in het omroepbestel. Dat laat de NPO weten in een reactie op een NRC-artikel waarin gemeld wordt dat voorzitter Taco Dankers van de raad van toezicht van ON! ook een leidende rol speelt binnen een antisemitische stichting.

ON!-voorzitter Dankers maakt deel uit van de leiding van Gefira. Deze stichting verspreidt op regelmatige basis antisemitische teksten. Volgens Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner is het bulletin dat Gefira in september uitgaf “een manifest dat zo uit de Tweede Wereldoorlog lijkt te komen”. In de teksten wordt gesproken over de macht van Joden en “ondermijning van het ‘witte’ Europa”.

“We zijn zeer geschrokken van de berichtgeving in NRC vanmorgen over de voorzitter van Ongehoord Nederland. We gaan uiteraard zo snel mogelijk hierover in gesprek met de leiding van deze nieuwe omroep”, schrijft de NPO op Twitter.

Ook wordt er overleg gevoerd met Verdoner. “Antisemitisme en racisme verdienen geen enkele ruimte bij de publieke omroep”, aldus de NPO. “Daarom hebben we aan het Commissariaat voor de Media gevraagd de berichtgeving zo snel mogelijk te onderzoeken.”

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) onderzoekt daarnaast of het mogelijk is aangifte te doen tegen Dankers. Dankers is als voorzitter van de raad van toezicht bij ON! eindverantwoordelijk voor de koers van de nieuwe omroep. Hij heeft leiding over de directie, die bestaat uit onder anderen boegbeeld Arnold Karskens, en beheert de 3,6 miljoen euro die de omroep jaarlijks gaat krijgen om programma’s te maken.

Update
Taco Dankers van de raad van toezicht van Ongehoord Nederland (ON!) legt zijn werkzaamheden bij de omroep per direct neer. Dankers kwam woensdag in opspraak door een NRC-artikel waarin staat dat hij een leidende rol heeft binnen een antisemitische stichting.

“Helaas is er controverse ontstaan rondom mijn persoon naar aanleiding van recente berichtgeving in de media”, laat Dankers weten in een verklaring. “Ik herken mij niet in het beeld dat de pers van mij schetst en distantieer mij in de meest krachtige bewoordingen van antisemitisme, racisme en uitspraken die leiden tot polarisatie, discriminatie en haatzaaien.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen