Voormalig tv-presentatrice Léonie Sazias overleden
dinsdag 4 oktober 2022

Voormalig tv-presentatrice Léonie Sazias overleden

Oud-presentatrice en voormalig 50Plus-Kamerlid Léonie Sazias is overleden. Dat meldt 50Plus-erevoorzitter Jan Nagel namens de familie. Enkele jaren geleden werd bij haar darmkanker geconstateerd. Ze was 65 jaar.

Léonie Sazias begon in 1980 als omroepster bij Veronica en maakte programma’s bij de AVRO, de TROS, RTL 4 en FOX. Bekende programma’s van haar waren onder meer de talkshow Ruud en Leonie, De Ojevaarsjo en Dierenmanieren met Martin Gaus. Later, tussen 2008 en 2012 was ze te horen op NPO Radio 5, met het programma Wekker-Wakker! van Omroep MAX.

In 2006 deed Sazias haar intrede in de gemeentepolitiek, met de eenmansfractie Democratisch Liberale Partij Hilversum. Vier jaar later werd ze lijsttrekker voor Hart voor Hilversum, waarmee ze eerst drie zetels haalde en bij de verkiezingen van 2014 zes.

Kamerzetel
De Hilversumse politiek, ook de thuisbasis van 50Plus-oprichter Jan Nagel, leidde haar naar Den Haag. Ze kwam in 2017 op de kieslijst van 50Plus, op de tweede plek achter Henk Krol. Ze behaalde het grote aantal van 51.000 voorkeursstemmen en kwam in de Kamer.

Datzelfde jaar had ze de diagnose darmkanker gekregen. Ze bleef tot vorig jaar Kamerlid, maar moest zich in 2018 enkele maanden laten vervangen vanwege ziekteverlof. Hoewel ze op de concept-kandidatenlijst van haar partij werd gezet, besloot ze af te zien van nog een termijn. Ze werd wel lijstduwer, op aandringen van de kiescommissie en de lijsttrekker.

Bron: NOS/BM
Foto: 50Plus

Bericht delen