Vertrouwen in nieuws tijdens coronacrisis toegenomen
woensdag 23 juni 2021

Vertrouwen in nieuws tijdens coronacrisis toegenomen

Het nieuwsgebruik en het vertrouwen in nieuws in Nederland is in het afgelopen coronajaar toegenomen. Nederlanders volgen dagelijks vaker nieuws en bekijken vooral meer nieuws online en op televisie, meldt het Commissariaat voor de Media (CvdM).

Samen met het Reuters Institute for the Study of Journalism vroeg het CvdM begin dit jaar ruim tweeduizend mensen naar hun nieuwsgebruik voor het Digital News Report Nederland 2021.

In het rapport dat woensdag is verschenen, staat dat de frequentie van het nieuwsgebruik de laatste vier jaar nauwelijks is veranderd. ‘Sinds 2017 raadpleegt 96 procent van de Nederlanders ten minste één keer week het nieuws. In 2021 is dit aandeel 97 procent. We zien wel een duidelijke stijging van personen die heel vaak nieuws raadplegen op een dag (zes keer of vaker op een dag): van 16 procent in 2020 naar 22 procent in 2021.’

Twee derde van de jongeren tot 24 jaar noemt online nieuws en sociale media als voornaamste bron van nieuws. Onder 55-plussers is dat maar ruim 20 procent. Als het om gebruik van televisienieuws en print als voornaamste nieuwsmedia gaat, zijn de verhoudingen juist andersom.

Vertrouwen in nieuws is groot
Het vertrouwen in nieuws is in Nederland al jaren een van de hoogste van de ruim 40 onderzochte landen en is in het afgelopen jaar verder toegenomen, stelt het CvdM. Alleen onder jongeren tot 24 jaar is het vertrouwen in het merendeel van het nieuws dat ze zelf gebruiken niet gestegen. Ook is het aandeel van Nederlanders dat sociale media wantrouwt verder gestegen.

Daarnaast maken steeds meer Nederlanders zich zorgen over wat ze voor waarheid kunnen aannemen op internet. Daar is volgens het CvdM een duidelijk effect te zien met de pandemie. Bijna de helft van de respondenten (40 procent) zegt dat het in de afgelopen week foutieve of misleidende informatie over het coronavirus is tegengekomen.

Journalisten en nieuwsorganisaties genieten ook nog altijd het meeste vertrouwen als het gaat om bronnen. Slechts 7 procent noemt die groep een zorgwekkende bron, terwijl activisten en actiegroepen (37 procent) het minst worden vertrouwd. Facebook wordt het vaakst genoemd als bron van foutieve of misleidende informatie.

Het vertrouwen in Nederlandse nieuwsmerken blijft door de jaren heen stabiel. Het NOS Journaal is met rapportcijfer 7,4 nog steeds het nieuwsmerk met het grootste bereik en hoogste vertrouwen. Daaronder volgen RTL Nieuws en nu.nl met een 6,8. Kranten De Volkskrant, Trouw, AD, NRC en Het Financieele Dagblad schommelen tussen de 6,6 en 6,7. LINDAnieuws en GeenStijl staan onderaan het lijstje met een 5,3 en 4,8 als rapportcijfer voor het gemiddelde vertrouwen.

Bron: CvdM/NOS/BM

Bericht delen