Verslaggever Zembla aangehouden bij lezing UMC Utrecht
vrijdag 13 april 2018

Verslaggever Zembla aangehouden bij lezing UMC Utrecht

Verslaggever Ton van der Ham van het televisieprogramma Zembla is aangehouden bij een lezing in het UMC Utrecht. In het ziekenhuis werd voor het eerst de Adrienne Cullen-lezing gehouden, waarbij de terminaal zieke Adrienne Cullen vertelde over hoe het UMC haar het zwijgen wilde opleggen na een ernstige medische fout.

Het UMC zegt dat Van der Ham zich niet aan de afspraken heeft gehouden over het filmen bij de zaal. Na meerdere waarschuwingen is hij volgens een woordvoerder van het ziekenhuis bij de zaal verwijderd. Later is hij aangehouden voor huisvredebreuk. De politie zoekt nog uit wat er precies is gebeurd.

“We hebben deze lezing georganiseerd en iedereen moet daarbij de vrijheid hebben om te spreken. Daarom wilden we geen camera’s in de zaal. Daar was niet iedereen het mee eens, duidelijk.” Volgens het ziekenhuis was met Zembla afgesproken dat na de lezing een gesprek met Adrienne Cullen mocht worden gefilmd, maar was Van der Ham daarvoor al begonnen met filmen in het ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder stelde Van der Ham zich “totaal niet welwillend op” ten opzichte van de huisregels rond filmen op het ziekenhuisterrein. “Hij was ronduit agressief. Dit is gewoon een ziekenhuis. Pati├źnten willen hier niet zonder toestemming gefilmd worden.” Van der Ham zou in strijd met de afspraken met een camera naar het symposium zijn gekomen.

Ook de NOS en RTL waren met camera’s aanwezig bij de bijeenkomst. Van der Ham zou voorafgaand aan de lezing hebben geklaagd dat hij naar binnen wilde, en toen zou de afspraak zijn gemaakt dat Zembla na afloop van de lezing met Cullen mocht spreken.

Bron: NOS/BM

Bericht delen