dinsdag 16 januari 2018

TROS en AVRO willen onder voorwaarden samen

De TROS en de AVRO willen fuseren onder bepaalde voorwaarden. De beide merknamen blijven wel bestaan. Zo is net in Hilversum bekend geworden.

Ed Nijpels, voorzitter Raad van Toezicht TROS: “De Besturen en Raad van Toezicht hebben besloten om op weg te gaan naar een fusie van de beide omroepbedrijven. Maar er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. We hebben drie eisen: het ontstaan van nieuwe, kleine omroepen moet worden afgeremd. De NPO heeft nu 185 miljoen euro te verdelen. Dat bedrag moet ten goede komen aan de omroepen voor fusie. Ook moet de grens van 400.000 leden verdwijnen en moet er een beloning komen naar rato van het aantal leden. Verder willen we minder toezichthouders. We willen een radicale fusie van de toezichthouders. Ook mag het mes wat ons betreft in het Commissariaat voor de Media.”

Peter Kuipers, directeur TROS: “We hebben veel overeenkomsten, ook verschillen maar die zijn niet onoverbrugbaar. We willen zelf bepalen hoe onze toekomst eruit ziet. Ik vind dat alle omroepen hun verantwoordelijkheden moeten nemen, wij dus ook.”

Willemijn Maas, directeur AVRO: “We willen actief een positie kiezen en meewerken aan het veranderende landschap. Er moet wel iets gebeuren aan het aantal spelers. De AVRO heeft het vanaf het begin af aan belangrijk gevonden om aan de bal te blijven en geen speelbal te worden. We hebben ook met de VPRO gesproken, op intensief niveau. Het waren constructieve gesprekken op een positieve manier. De VPRO heeft ervoor gekozen om een eigen koers te varen. Wij zien de meerwaarde in de flanken. We bedienen iedereen van Volendam tot de grachtengordel. Completer en onafhankelijker kunnen we niet zijn.”

Paul Smits, voorzitter van de AVRO vindt het een historische dag. “We kunnen kijkers, luisteraars en internetters de garantie bieden dat zij in de toekomst van onze programma’s kunnen blijven genieten. Er zijn draconische bezuinigingen aangekondigd. AVRO heeft al afscheid moeten nemen van medewerkers. We kennen elkaar via EenVandaag al erg goed en willen daarom ook samen verder.”

Minister Marja van Bijsterveldt (Media): “Ik ben heel blij dat de AVRO en TROS elkaar als verwante omroepen hebben gevonden,” liet zij in reactie op hun plannen weten. Van Bijsterveldt stuurt al langere tijd aan op een lager aantal omroepverenigingen. De samenwerkingsplannen van AVRO en TROS verwelkomt ze daarom zeer. “Hun intentie tot fusie is absoluut een stap in de goede richting: een efficiënte en slagvaardige publieke omroep.”

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen