dinsdag 16 januari 2018

Tromp en Eerdmans verbijsterd over actie EO

Presentatoren Joost Eerdmans en Jan Tromp hebben in het NCRV-radioprogramma Lunch! verbijsterd gereageerd op de beslissing van de EO om na dit seizoen te stoppen met de actualiteitenrubriek Uitgesproken. De EO gaf gisteren aan dat de opvattingen van die omroep over de invulling van geprofileerde kwaliteitsjournalistiek te veel verschillen van die van de VARA en WNL, de twee andere omroepen die Uitgesproken maken.

Eerdmans, presentator namens WNL: “Ik denk dat wij als WNL te uitgesproken waren voor de EO. Daarom zijn ze nu tot de slotsom gekomen dat ze weg moesten. Ik denk dat de EO het format niet goed heeft begrepen. Uitgesproken is bedoeld om de omroepen te profileren, de EO is blijven hangen in het format van Netwerk.”

Zijn VARA-collega Tromp beticht de Evangelische Omroep van het begaan van twee grote zonden: “achterbaksheid en hoogmoed”. “Wij zijn voor een fait accompli gesteld. Het normale collegiale overleg hebben ze niet gevolgd en dat voedt het vermoeden dat er sprake is van een opzetje.” De hoogmoed zit in het feit dat ze zichzelf uitroepen tot kwaliteitsjournalisten en daarmee WNL en VARA opzij schuiven als tweederangs.” WNL en VARA kondigden in het Radio 1-programma aan dat zij door willen gaan met Uitgesproken.

Directeur televisieprogrammering Gerard Timmer kondigde gisteren het einde van Uitgesproken aan. Jan Tromp ziet dat als bewijs dat Timmer en Henk Hagoort, de voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep, het fundamenteel met elkaar oneens zijn als het gaat over de koers van de omroepen.

Bron: NCRV/Broadcast Magazine

Bericht delen