TIK M AAN! met Emma Wortelboer en Frank Evenblij
woensdag 31 maart 2021

TIK M AAN! met Emma Wortelboer en Frank Evenblij

In TIK M AAN! gaan zeven koppels van vindingrijke creatievelingen een strijd met elkaar aan om vanuit het niets de mooiste en meest complexe kettingreacties te bouwen met alledaagse voorwerpen.

De opdrachten worden elke week uitdagender en de teams zullen al hun creativiteit in de strijd moeten gooien. Welk team blijft als enige over en wint? TIK M AAN! is vanaf 10 april iedere zaterdag om 20.30 uur te zien op NPO 1. Het is een coproductie van BNNVARA en Blazhoffski.

Zeven koppels krijgen elke week een nieuw thema om een originele kettingreactie te bouwen. Dagenlang werken ze aan hun project. De kandidaten moeten presteren onder hoogspanning, hun zenuwen in bedwang houden en alles op alles zetten om de ultieme kettingreactie te bouwen. Maar de meest zenuwslopende vraag die al dagen door hun hoofden dreunt: gaat hij werken? Wat vindt de internationale jury ervan? Emma Wortelboer volgt de kandidaten in het proces van idee tot uitvoering en Frank Evenblij leidt de competitie in de arena.

De jury bestaat onder meer uit de Nieuw-Zeelandse Joseph Herscher, wereldwijd de bekendste kettingreactiebouwer. Het tweede jurylid is Anna Gimbrère, theoretisch natuurkundige en wetenschapsjournalist. Een wekelijks wisselende en verrassende gast vult de jury aan. Naast dat zij een oordeel vellen over de kettingreacties, bieden ze ook wetenschappelijke duiding en benadrukken ze hoe alledaags en toepasbaar wetenschap en technologie kan zijn.

Uit de talrijke aanmeldingen is een voorselectie gemaakt van dertien teams. In de eerste aflevering van TIK M AAN! zijn de voorgeselecteerde koppels in de race om door te dringen tot de beste zeven. Wie verdienen een ticket naar de volgende ronde en mogen in de studio laten zien wat ze in huis hebben?

Thuischallenge
Al op 31 maart wordt er een kettingreactiewedstrijd via de online kanalen van NPO Zapp afgetrapt. Iedere week worden kinderen uitgedaagd om op de eettafel een kettingreactie te bouwen. Presentatrice Emma Wortelboer en verschillende BN’ers inspireren jonge kijkers om thuis de uitdaging aan te gaan en de grote prijs te winnen: een actiecamera. Op de site van Zapp staan animaties over natuurkundige reacties, stappenplannen, tips van de experts van Nemo en voorbeelden van BN’ers die thuis een kettingreactie proberen te bouwen.

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Ed van de Pol/BNNVARA

Bericht delen