dinsdag 16 januari 2018

Televisie blijft meest dominante medium

Televisie neemt het grootste deel van onze tijd in beslag als het gaat om mediagebruik. Van alle mediaminuten per dag komt 36 procent voor rekening van TV, op afstand gevolgd door internet (24 procent) en radio (22 procent). Tweederde (66 procent) van de totale kijktijd wordt exclusief besteed aan TV kijken, zonder een andere activiteit ernaast. Kortom, er wordt met veel aandacht TV gekeken. Deze conclusies trekt SPOT uit haar vierde tijdbestedingsonderzoek (TBO 2012), dat deze week is gepubliceerd.

Gemiddeld besteedt een persoon van 20-65 jaar bijna zeven uur per dag aan media (411 minuten). Hiervan komt 2,5 uur voor rekening van TV (150 minuten), internetten neemt 99 minuten in beslag en naar radio wordt 92 minuten per dag geluisterd. Lezen in dagbladen, tijdschriften, folders en boeken neemt in totaal 27 minuten in beslag. Gamen (17 minuten), muziek luisteren (14 minuten) en bellen (11 minuten) zijn relatief klein in omvang.

De totale bruto mediatijd per dag is in twee jaar tijd gelijk gebleven, maar netto daalt het aantal uren dat aan media wordt besteed. Media worden in toenemende mate met elkaar gecombineerd;  oftewel multitasken neemt toe. In totaal wordt bruto 7 uur mediatijd geconsumeerd in netto 5,5 uur. Het percentage multitasken is gegroeid van 19 procent naar 26 procent.  Een goed voorbeeld van het multitasken is het gebruik van social media tijdens het TV kijken, dit jaar voor het eerst zichtbaar in de cijfers van TBO.

Ondanks de toename van het multitasken bij mediaconsumptie weet TV de exclusieve aandacht van de kijker voor zich te winnen. Tweederde van de tijd besteed aan TV vindt plaats zonder nevenactiviteit. Geen medium krijgt zoveel exclusieve aandacht als TV.

Live TV kijken is nog altijd zeer dominant. Van de 150 minuten TV-tijd wordt 145 minuten live gekeken en vijf minuten via de gemist-services. Dit uitgesteld kijken gebeurt vooral via een TV met set top box of via een connected TV en in mindere mate op een computer of laptop. Mobiele devices, zoals smartphone en tablet worden voor uitgesteld kijken nog weinig gebruikt.

Bron: SPOT

Bericht delen