dinsdag 16 januari 2018

Stichting de Thuiskopie houdt miljoenen achter

Stichting de Thuiskopie maakt al twee kwartalen helemaal geen geld meer over naar verdeelorganisaties. De miljoenen worden opgepot in verband met een rechtszaak. Normaal gaan deze gelden elk kwartaal naar verdeelorganisaties als NORMA, BUMA, LIRA en de NPO, die het vervolgens verdelen onder de rechthebbenden: de makers, auteurs, artiesten, musici en producenten. Uit documenten blijkt dat het gaat om circa 2 miljoen euro per kwartaal.

Het bestuur van de stichting heeft dit besloten omdat Imation, een producent van blanco schijfjes, in een rechtszaak miljoenen van de Thuiskopie terugvordert. In 2010 oordeelde het Europees Hof van Justitie namelijk dat thuiskopierecht niet voor professioneel gebruik door bedrijven van toepassing is. Sinds dit zogenaamde Padawan-arrest weigert Imation nog vergoedingen af te dragen.

De NPO is niet te spreken over het dichtdraaien van de geldkraan door de Thuiskopie. De organisatie heeft een brief gestuurd om haar claims kracht bij te zetten maar kan dit verder niet afdwingen.

“We zitten met onze handen omhoog”, zegt Bart Jochems, woordvoerder van de NPO. “Er is dus een schuldeiser met een claim, en de Thuiskopie gaat daarvoor geld oppotten. De andere schuldeisers, die contractueel recht hebben op dat geld, moeten maar wachten. Dat is vreemd. Het gaat ons om de makers, die hebben hier recht op, en krijgen dat nu niet.”

Bron: Webwereld

Bericht delen