Sander versus de socials bij VPRO op NPO 3
donderdag 26 oktober 2023

Sander versus de socials bij VPRO op NPO 3

In de vierdelige serie Sander versus de socials onderzoekt Sander Schimmelpenninck de vergaande invloed van sociale media op onze samenleving en politiek.

Hoe ondermijnt het gebruik van sociale media onze democratie en waarom doet niemand iets? In de eerste twee afleveringen brengt Schimmelpenninck onder meer een bezoek aan de Tweede Kamer, spreekt hij een voormalige internettrol én gaat hij in gesprek met Facebook-klokkenluider Frances Haugen.

Sander versus de socials is vanaf maandag 30 oktober om 21.10 uur te zien bij de VPRO op NPO 3. Het is een co-productie van Tonny Media en de VPRO.

Aflevering 1: Droom tot nachtmerrie
In de begindagen van het internet werd ons meer informatie, meer verbondenheid en meer democratie beloofd. Politiek en sociale media zijn inmiddels nauw met elkaar verweven, maar van veel van die mooie beloftes is weinig terechtgekomen. Sociale media zijn een broeinest geworden van haat en intimidatie, en steeds meer politici, wetenschappers en journalisten voelen zich beperkt in hun handelen.

Kan de democratie haar werk nog wel doen? En hoe heeft het internet, met zijn democratische belofte, de maatschappij zo kunnen ontwrichten? Sander Schimmelpenninck is in Den Haag en Rotterdam waar hij spreekt met een jong raadslid, Tweede Kamerleden, Sigrid Kaag en een voormalige internettrol.

Aflevering 2: Waar is de waarheid?
De waarheid is zoek. Op sociale media wordt het steeds moeilijker om informatie te oerscheiden van leugens, waardoor verwarring en polarisatie hoogtij vieren. En wie strijdt voor de waarheid, loopt reëel gevaar. Zoals journalist Willem Groeneveld, bij wie door complotdenkers molotovcocktails in de brievenbus werden gegooid. Hoe kan een democratie zonder waarheid functioneren?

Sander zoekt in deze aflevering uit hoe desinformatie en misinformatie werken, en gaat in gesprek met Bas van Sluijs, waarmee hij in een onnodige online ruzie terechtkwam. Ook spreekt hij Facebook-klokkenluider Frances Haugen over hoe het algoritme de waarheid opoffert aan winst. Ondertussen staan in Berlijn moderators van sociale media op tegen hun erbarmelijke werkomstandigheden.

Bron: VPRO/BM
Foto: Diederick Bulstra/VPRO

Bericht delen