Rechtbank weert AD-journalisten bij Marengo-proces na uitzenden live-beelden
zaterdag 16 juli 2022

Rechtbank weert AD-journalisten bij Marengo-proces na uitzenden live-beelden

Journalisten van het AD zijn de rest van het jaar niet meer welkom bij het Marengo-proces, het liquidatieproces met Ridouan Taghi als hoofdverdachte. Dat heeft de rechtbank Amsterdam besloten, meldt de krant. Het AD had 28 juni per ongeluk een aantal minuten van de rechtszaak live gestreamd op de eigen website.

Het is niet toegestaan om de beelden live door te zetten omdat de namen van verdachten eerst moeten worden geanonimiseerd met bijvoorbeeld een piepje. Het AD liet weten dat het om een interne fout ging en dat die onmiddellijk is hersteld. De AD-journalisten werden die dag direct uitgesloten voor de rest van de zitting. Nu zijn ze dus helemaal niet meer welkom bij de zaak.

AD accepteert de straf
AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma laat weten de sanctie zwaar te vinden, maar wel te accepteren. “Het beperkt ons langere tijd in de verslaggeving van een strafzaak met grote maatschappelijke impact. Tegelijkertijd begrijp ik dat de rechtbank de veiligheid van de rechtsgang moet bewaken en dat als daar een fout in wordt gemaakt er een sanctie op volgt.” Het AD blijft de rechtszaak wel volgen.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning noemt het op Twitter alarmerend “dat de rechtbank een medium zo’n zware sanctie oplegt voor een menselijke fout”. Volgens hem zou de rechtbank zeer terughoudend moeten zijn met maatregelen die een deel van de pers het werken voor langere tijd onmogelijk maakt.

Bron: NOS/BM

Bericht delen