dinsdag 16 januari 2018

Publieke omroepen: Geen haast met fusies

De publieke omroepen die van plan zijn te gaan fuseren wachten de verkiezingen af. Dit meldt NRC Handelsblad. De omroepen willen eerst afwachten of en wanneer de Tweede Kamer stemt over het fusieplan. Ze wachten vooral op de aanpassingen aan de Mediawet. De beoogde fusiedatum van 1 januari 2013 wordt verschoven naar op zijn vroegst september 2013.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) reageert in de krant: “Voordat de omroepen onomkeerbare stappen nemen, moet de politiek die eerst feitelijk mogelijk maken. Volgens de huidige Mediawet kan het niet”. De directeur van de AVRO, Willemijn Maas, zegt dat er wel gewerkt wordt aan de plannen. “Maar beslissingen over ontslagen en de juridische stappen worden uitgesteld.”

In verband met de komende bezuinigingen van 200 miljoen euro koos de NPO voor het ‘3-3-2 model’. Hierin fuseren een aantal omroepen tot drie grote omroepen (AVRO/TROS, KRO/NCRV/RKK/IKON, VARA/BNN). De EO, Omroep MAX en VPRO blijven op zichzelf en NOS en NTR vervullen zelfstandig hun wettelijke taak. De wijziging van de Mediawet ligt momenteel bij de Raad van State. De Tweede Kamer moet er na het zomerreces over stemmen. Nu het kabinet gevallen is, gebeurt dit waarschijnlijk pas na de verkiezingen.

Wat betreft de huisvesting van de toekomstige fusieomroepen is nog veel onduidelijk. Mogelijk gaan TROS en AVRO hun intrek nemen bij de Wereldomroep, die het overgrote deel van zijn budget verliest. De Boston Consulting Group heeft de NPO een advies uitgebracht over de huisvesting, maar dit rapport is niet openbaar.

Bron: NRC Handelsblad/Radiofreak/Broadcast Magazine

Bericht delen