dinsdag 16 januari 2018

'PowNews handelde onzorgvuldig'

De Raad voor de Journalistiek vindt dat PowNews zijn boekje te buiten is gegaan door het voormalig Buma/Stemra-bestuurslid Jochem Gerrits ‘corrupt’ te noemen. Het programma deed die uitspraak in een uitzending van november vorig jaar. In de uitzending was een telefoongesprek te horen waarin Gerrits zijn diensten aanbood in de zaak van componist Melchior Rietveldt, die een miljoen aan achterstallige rechten claimde voor het gebruik van zijn werk in spotjes van de Stichting Brein.

Het filmpje, met daarin Rietveldts muziek, was uitgerekend bedoeld om piraterij tegen te gaan. Gerrits op zijn beurt bood, nog in zijn functie als bestuurslid, Rietveldt aan zijn werk onder te brengen bij diens muziekuitgeverij en zo zorg te dragen voor de afdracht van het geld. Gerrits zei dit te willen doen voor een derde van het geclaimde bedrag.

Na de uitzending stapte Gerrits op als bestuurslid van Buma/Stemra, en deed zijn beklag bij de Raad voor de Journalistiek. Hij zou niet hebben geweten dat het gesprek met PowNews werd opgenomen, en ook zouden hem uitspraken zijn ontlokt. Verder zond de omroep alleen een montage uit van het gesprek, en niet de integrale versie die 30 minuten duurde.

Het plaatsen van een link naar het volledig gesprek, zoals PowNews in tweede instantie deed, acht de raad niet voldoende. PowNews heeft, zo oordeelt de raad, onzorgvuldig gehandeld. De omroep moet de uitspraak nu online zetten, of in een uitzending behandelen, zo meldt Novum Nieuws.

Bron: AD

Bericht delen