Portret van Joop van den Ende in Volle Zalen
zondag 20 februari 2022

Portret van Joop van den Ende in Volle Zalen

Het AVROTROS-programma Volle Zalen schetst op 22 februari in een speciale, extra lange aflevering een portret van Joop van den Ende. De theater- en televisie icoon viert op 23 februari zijn tachtigste verjaardag.

Met Cornald Maas blikt hij terug op zijn leven en kijkt hij vooruit. Zijn echtgenote Janine en de kinderen Iris en Vincent komen eveneens aan het woord. Volle Zalen mocht bij hoge uitzondering bij Van den Ende thuis en op zijn kantoor filmen. Hij maakt met Maas de balans op van zijn lange carrière. Wat heeft die hem gebracht? Wat laat hij na? Denkt hij ooit te kunnen stoppen met werken?

Passie voor theater
In het programma is er ruime aandacht voor zijn passie voor theater. Hoe hij ooit zelf, volkomen onverwacht, door de magie van het theater werd geraakt. Hoe hij, met dank aan mensen als Mary Dresselhuys, werd ‘opgevoed’ en smaak leerde ontwikkelen – in een wereld die hij van huis uit niet kende. Over wat toneel en kunst voor hem betekenen en zijn ambitie grote groepen mensen naar de schouwburg zalen te lokken. Met enige trots vertelt Van den Ende hoe leden van de F-side van Ajax binnen enkele ogenblikken gebiologeerd raakten door de voorstelling Hij Gelooft in Mij, over het leven van Rachel Hazes met volks idool André. “Dat is wat theater, een verhaal, met je kan doen, dat vind ik magisch.”

Joop van den Ende

Tegen de stroom in
Van den Ende’s betekenis als televisie- en theaterproducent kan niet genoeg worden benadrukt. Toch was er niet zelden kritiek op wat hij maakte. Regelmatig vond hij geen gehoor voor zijn ideeën bij omroepen of de politiek. Tegen Cornald Maas: “Ik heb mij m’n leven lang een outcast gevoeld, ik ben altijd tegen de stroom ingegaan, en dat doe ik nog steeds.”

Van den Ende ziet altijd nieuwe kansen of mogelijkheden. Het hebben van een plan is daarbij zijn houvast. “Als ik geen plan meer heb is het klaar”, aldus de bijna 80-jarige.
Joop van den Ende heeft nog steeds een druk bezette agenda. Veel tijd steekt hij in zijn Foundation die kunst- en cultuurprojecten in brede zin financieel ondersteunt, met bijzondere aandacht voor nieuw jong talent. Nog altijd waaien er plannen in zijn hoofd voor nieuwe voorstellingen of raakt hij betrokken bij projecten van dochter Iris van den Ende, eveneens tv- en theaterproducent. Zij vroeg haar vader voor een adviserende rol bij de ontwikkeling van de musical Diana & Zonen toen ze in verwachting raakte.

Grootvader
Van den Ende is sinds vorig jaar grootvader van kleinzoon Liam. Het grootouderschap is vanzelfsprekend ook onderwerp van gesprek, evenals zijn vaderschap en de betekenis voor hem van zijn vrouw Janine. Omgekeerd spreken Janine en de kinderen Iris en Vincent onverbloemd over wat Joop als echtgenoot en vader voor hen betekent.

Volle Zalen: Joop van den Ende 80 jaar is op dinsdag 22 februari om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2 te zien.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen