Peter R. de Vries neergeschoten in centrum Amsterdam
woensdag 7 juli 2021

Peter R. de Vries neergeschoten in centrum Amsterdam

Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

De schietpartij vond rond 19.30 uur plaats op de Lange Leidsedwarsstraat. Daar wordt het televisieprogramma RTL Boulevard opgenomen, waar de 64-jarige misdaadjournalist te gast was.

Peter R. de Vries is zwaargewond en vecht voor zijn leven. Zijn situatie zag er meteen al ernstig uit, omdat duidelijk was dat hij in het hoofd is geraakt. Dat heeft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gezegd op een persconferentie over de aanslag op de misdaadjournalist. Ze noemde hem een nationale held en een moedige journalist.

Halsema roemde De Vries: “Hij komt op voor mensen in nood, voor de ouders van een vermoord kind of mensen die ten onrechte zijn veroordeeld. Hij houdt de opsporingsinstanties scherp en daarmee de rechtsstaat op koers”. De Amsterdamse politiechef Paauw meldt dat er drie verdachten zijn aangehouden, onder wie de mogelijke schutter.

Ook het demissionaire kabinet is zeer geschokt door de aanslag, maakten demissionair premier Rutte en minister Grapperhaus bekend na de persconferentie van Halsema. Rutte sprak van “een aanslag op de vrije journalistiek”.

Diverse media hebben dinsdagavond extra nieuwsuitzendingen naar aanleiding van het neerschieten van Peter R. de Vries gebracht. Zo kwam RTL Nieuws met extra live-uitzendingen, evenals BNR Nieuwsradio. De NPO zond een extra editie van talkshow Op1 uit in verband met het nieuws over de misdaadverslaggever.

Video’s waarop is te zien hoe Peter R. de Vries na de aanslag op straat ligt, zijn door YouTube direct offline gehaald. Het gaat om honderden filmpjes.

Bron: NOS/BM

Bericht delen