dinsdag 16 januari 2018

Partij voor de Dieren eist deelname NOS-debat

De Partij voor de Dieren heeft een kort geding aangespannen tegen de NOS om deelname af te dwingen aan het laatste NOS-debat voor de provinciale verkiezingen. Partijleider Marianne Thieme vindt het niet acceptabel dat de NOS acht van de tien partijen in de Tweede Kamer heeft uitgenodigd. Ook de SGP is dinsdag niet welkom. Volgens Thieme hebben de twee partijen al in december hierover aan de bel getrokken, maar wil de NOS niet over de brug komen.

Thieme vindt dat de NOS als publieke omroep moet zorgen voor een pluriforme en evenwichtige informatievoorziening over alle partijen. ‘Je moet het volledige palet laten zien’, aldus Thieme. Ze wijst erop dat iedereen weet dat het laatste debat voorafgaand aan de verkiezingen het belangrijkste moment is voor partijen, omdat dan nog veel mensen hun keuze maken.

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws liet in een reactie weten: “De NOS voert een neutraal uitnodigingsbeleid, waarbij wij voor de komende Provinciale Statenverkiezingen hebben gekozen voor vertegenwoordigers van de acht grootste partijen op basis van de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Wij volgen dus de verkiezingsuitslag of beter: de volgorde die de kiezers zelf hebben aangebracht. Dit is een journalistieke keuze, maar we moeten en willen tegelijkertijd ook het debat hanteerbaar en uitzendbaar houden.”

Thieme is het niet eens met het argument van Laroes dat het debat praktisch haalbaar moet zijn. “Als er 25 partijen zijn en je nodigt daarvan acht uit, dan vind ik dat nog wel begrijpelijk. Maar als er tien partijen zijn en je sluit er twee uit, dan niet”. Het geding dient maandagochtend voor de rechtbank in Amsterdam.

Bron: De Stentor/Broadcast Magazine

Bericht delen