dinsdag 16 januari 2018

Oeuvre Frans Schupp naar Beeld en Geluid

Frans Schupp, televisievormgever van het eerste uur, heeft zijn complete werk overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Tijdens het symposium en de boekpresentatie van Vorm van Vermaak, over zestig jaar televisievormgeving, overhandigde hij zijn oeuvre aan Hans van der Windt, manager acquisitie en selectie bij Beeld en Geluid.

Schupp (op foto links) begon zijn loopbaan in 1963 bij de grafische afdeling van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), in de jaren dat de televisie een enorme groei doormaakt. Zijn werk breidt zich snel uit van titelrollen met alleen typografie en illustraties tot complete vormgeving van televisieprogramma’s voor diverse omroepen. Zo was hij de ontwerper van het logo, leaders èn decors van AVRO’s Toppop, KRO-huisstijlen en de vormgeving van Pisa (VARA).

Schupp: “Wat ik heb bewaard is een stukje televisiegeschiedenis. Want in feite is televisie een eendagsvlieg, net als een krant. Vandaag ziet het er prachtig uit maar morgen ligt het in de kattenbak. Heel veel televisiewerk is verdwenen.”

De schenking omvat schetsen en storyboards, origineel artwork en bewegend beeld van de jaren 1963 tot 1995.

Bron: Beeld en Geluid/Broadcast Magazine

Bericht delen