Oekraïne wint Eurovisie Songfestival
zondag 15 mei 2022

Oekraïne wint Eurovisie Songfestival

Oekraïne heeft, zoals door de bookmakers werd verwacht, het Eurovisie Songfestival gewonnen dankzij stemmen van het publiek. De Oekraïense bijdrage in Turijn kwam van de band Kalush Orchestra, met het nummer Stefania.

De Nederlandse inzending, zangeres S10 met De Diepte, eindigde op de elfde plek. Door de punten van de vakjury’s belandde de act van Kalush Orchestra niet in de top 3, dat gebeurde pas na de meer dan 400 punten van de kijkers. Toen kwam het nummer Stefania op nummer 1 terecht met 631 punten.

Andere landen konden dat met hun kijkersstemmen niet meer verslaan. Het Verenigd Koninkrijk eindigde op plek 2 met 466 punten, Spanje op plek 3 met 459 punten. De leden van Kalush Orchestra stopten tijdelijk met hun oorlogsinspanningen in eigen land om te kunnen meedoen in Turijn. Het nummer is een ode aan de moeder van een van de bandleden.

S10 stond na de stemmen van de vakjury’s op nummer 8. Omdat de stemmen van de kijkers tegenvielen (42 punten) kwam S10 met haar nummer De Diepte uiteindelijk op de elfde plek terecht. Wel ontving Nederland 12 punten van Italië, iets dat voor veel vreugde zorgde bij het team van S10.

De uitzending door AVROTROS op NPO 1 trok gemiddeld 3.090.000 kijkers. In totaal hebben 6.850.000 kijkers een deel van de uitzending gezien, die duurde van 21.00 tot 01.15 uur, zo blijkt uit de gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

Bron: NOS/BM

Bericht delen