NTR lanceert verkiezingsquiz Kiespijn
woensdag 17 februari 2021

NTR lanceert verkiezingsquiz Kiespijn

Kiespijn is de nieuwe verkiezingsquiz van de NTR. Vier zondagen lang, de laatste vier voor de verkiezingen, loodst Diederik Ebbinge de zoekende kijker en zwevende kiezer langs de afgronden van het politieke landschap.

Samen met het eclectisch gezelschap Rutger Castricum en Hanneke Groenteman probeert de presentator orde te scheppen in de vierjaarlijkse stortvloed aan partijen, programma’s, (des)informatie, meningen en mannetjes (m/v).

Ebbinge zelf hierover: “Bij panelshows zie je vaak van die malle namen voor teams, ik wilde het simpel houden, gewoon team links, die rechts van mij zitten en team rechts, die dus links van mij zitten.”

Over de objectiviteit van zijn captains Castricum en Groenteman vervolgt Ebbinge: “Links en rechts zijn sowieso achterhaalde principes, dus het lijkt me helder dat Hanneke Groenteman het team rechts van mij voorzit, voor de kijker links, en Rutger Castricum team links, voor de kijkers thuis rechts. En ik zit daartussenin, zeg maar voor de kijker in het redelijke midden.”

In verschillende rondes worden de captains en de vier wekelijks wisselende gasten getest op hun (mensen)kennis en improvisatievermogen rond het verkiezingscircus. Het draait niet alleen om kennis, maar ook om inschatting. Wat is typisch links en wat is typisch rechts? Is kort douchen typisch links? Is barbecueën typisch rechts? Kun je groen stemmen en elke dag steak tartare eten? Dat wordt onderzocht en geanalyseerd door Gijs Rademaker van het EenVandaag-Opiniepanel, die vast aanwezig is om verschillende kwesties te peilen en duiden.

Kiespijn is te zien op zondag 21, 28 februari, 7 en 14 maart om 20.25 uur bij de NTR op NPO 3. Het is is een co-productie van NTR, The Media Brothers en Binky TV.

Bron: NTR/BM
Foto: Amy van Leiden/NTR

Bericht delen