NTR filmt in Saoedi-Arabië
dinsdag 10 juli 2018

NTR filmt in Saoedi-Arabië

De NTR kreeg toestemming uitgebreid te filmen in Saoedi-Arabië voor de serie Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten. In het land waar strenge censuur heerst en tot nu toe buitenlandse documentairemakers zelden werden toegelaten, spreken de geïnterviewden zich opvallend openhartig uit over de veranderingen na 1979.

In dat jaar bezetten radicale moslims de moskee van Mekka. De daders worden gestraft, maar het koningshuis van Saoedi-Arabië vat de ongehoorde actie op als een waarschuwing. Wil het land niet in handen vallen van strenge geestelijken, zoals datzelfde jaar in Iran gebeurde, dan moeten de religieuze wetten strikt worden nageleefd.

“De veranderingen kwamen geleidelijk”, vertelt journaliste Samar Fatany. Politiek analist Khaled Al Maeena spreekt over een ‘zwarte wolk’ rond 1980. “De cultuur hield op, de muziek hield op en het gat werd gevuld door religieuze extremisten.” Hij noemt het toegeven aan de fundamentalisten de grootste fout die is gemaakt in Saoedi-Arabië.

De aflevering over Saoedi-Arabië is 8 augustus te zien op NPO 2 en is de laatste in de 4-delige serie Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten die zich concentreert op vier keerpunten in de geschiedenis van het Midden-Oosten.

In het verlengde van de tv-serie heeft de NTR ook een interactieve webdoc gelanceerd: npofocus.nl/middenoosten.

Bron: NTR/BM

Bericht delen