woensdag 17 januari 2018

NTR brengt What the Hague?!

De Tweede-Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 worden spannender dan ooit. Als zelfs politiek analisten in het duister tasten over de afloop, hoe kan de gemiddelde kiezer door de bomen het bos dan nog zien? Om ons op weg te helpen, loodst Myrthe Hilkens ons in het nieuwe NTR-programma What the Hague?! dwars door de campagnetijd.

In vier afleveringen van veertig minuten onderzoekt journalist en voormalig Tweede-Kamerlid Myrthe Hilkens hoe het politieke brein werkt en duikt ze in de wereld van de politieke campagnes. Hoe laat de politiek ons telkens opnieuw partij kiezen? Hoe wekt een politicus ons vertrouwen? Wat laat de politiek ons niet zien in verkiezingstijd en wat zouden we moeten zien door anders te leren kijken?

Authenticiteit is het toverwoord, maar wie is er nog authentiek? Dat marketing een rol speelt in de huidige politiek zal niemand ontkennen, maar hoe groot is die rol?

In haar verkiezingscamper rijdt Hilkens door het land en ontvangt er spindoctors, politicologen, imagodeskundigen, woordvoerders, speechschrijvers, mediatrainers, kijkcijferdokters, stylisten en trendwatchers om te kijken naar fragmenten die ons helpen de politieke campagnes te begrijpen. Aan bod komen beeldvorming in de politiek, de kracht van woorden en retorica, de toenemende invloed van algoritmes en filterbubbles en tot slot de pers en de peilingen.

Daarnaast neemt Hilkens jonge politici op sleeptouw om hen voor te bereiden op het keurslijf dat ze te wachten staat. Ook gaat Hilkens elke aflevering, met een grote groep jongeren, in een MRI-scan om zich bewust te worden van haar eigen politieke ‘onderbewustzijn’.

Myrthe Hilkens (Geleen, 31 januari 1979) begon haar journalistieke carrière bij verschillende Nederlandse dagbladen. Toen zij als muziekrecensente voor tijdschrift OOR een album van Snoop Dogg besprak en als groot hiphopfan afrekende met seksistische rapteksten, werd ze een graag geziene gast in verschillende media. Het resulteerde in 2008 in haar boek McSex: de pornoficatie van onze samenleving, dat ook in Duitsland werd uitgebracht. 

In 2011 werd Hilkens geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer namens de PvdA. Ze zette zich onder meer in tegen huiselijk geweld, seksueel misbruik, discriminatie en mensenhandel. In 2013 zei ze de Kamer op eigen initiatief vaarwel. Myrthe Hilkens vervolgde haar carrière als politiek analist aan de talkshowtafels van Pauw & Witteman, Pauw, De Wereld Draait Door en RTL Late Night. Het programma What The Hague?!, mede door haar zelf bedacht, voelt voor haar als een logische nieuwe stap in haar missie de politiek begrijpelijk en toegankelijk te maken.

What The Hague?! is vanaf donderdag 16 februari wekelijks te zien om 21.00 uur, bij de NTR op NPO 3. De vierde en laatste aflevering, op donderdag 9 maart, wordt een kleine week vóór de Tweede-Kamerverkiezingen uitgezonden. What The Hague?! is geproduceerd door Sarphati Media.

Bron: NTR/BM
 

Bericht delen