dinsdag 16 januari 2018

NTR brengt Nederland valt aan

Op de dag af 65 jaar na de eerste politionele actie tegen de Republiek Indonesië komt de NTR zaterdagavond met een reconstructie van de eerste dag van deze laatste grote Nederlandse oorlog. Aan het programma Nederland valt aan zijn grote omroepnamen verbonden als Maartje van Weegen (centrale presentatie), Fons van Westerloo (oorlogscorrespondent in Indonesië), Eef Brouwers (diplomatiek redacteur), Ed van Westerloo (politiek redacteur) en Joop Daalmeijer (verslaggever).

Nederland valt aan toont geschiedenis van 1947 in de vorm van een modern nieuwsprogramma. Het is een idee van Ad van Liempt, voormalig chef geschiedenis van NTR/VPRO. De uitzending is tevens het laatste optreden van Maartje van Weegen op televisie, omdat zij met pensioen gaat.

Het programma van de NTR is onderdeel van een groot multimediaal project. Bij uitgeverij Balans verscheen het gelijknamige boek van Ad van Liempt (een bewerking van een uitgave uit 1994) en tot aan de dag dat de oorlog 65 jaar geleden begon verschijnt er vanaf half mei wekelijks een webpagina op geschiedenis24.nl waarin de ontwikkelingen van 65 jaar geleden van dag tot dag worden bijgehouden.

Aan Nederland valt aan werken diverse grote omroepnamen mee:
– centrale presentatie: Maartje van Weegen
– oorlogscorrespondent in Batavia/Jakarta: Fons van Westerloo
– correspondent in Washington: Charles Groenhuijsen
– militair deskundige: Christ Klep
– Haagse correspondent: Ed van Westerloo
– diplomatiek redacteur: Eef Brouwers
– verslaggever bij de PvdA: Joop Daalmeijer
– commentaar: Joop van Zijl

Mediajournalist Gerben van IJken van het Nederlands Dagblad heeft het programma al gezien en plaatst kanttekeningen. ‘De uit het hoofd geleerde historische tekstjes komen houterig uit de monden en de gesprekken lopen niet soepel waardoor je geneigd bent af te haken als kijker wanneer er een ‘verslaggever’ in beeld verschijnt. Het programma is nep, dat mag, maar het voelt ook neppig en goedkoop aan. En dat is niet handig bij een serieus onderwerp als een koloniale oorlog. Het is alsof de makers niet konden kiezen. Een mooie documentaire maken of iets totaal vernieuwends doen met het vele archiefmateriaal uit die tijd. Het is jammer genoeg geen van beide geworden.’

Nederland valt aan staat onder eindredactie van Ad van Liempt en is geregisseerd door Merel de Geus. De uitzending is zaterdag op Nederland 2 om 20.50 uur.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen