NPO wil duidelijkheid over budget in 2020
dinsdag 5 maart 2019

NPO wil duidelijkheid over budget in 2020

De NPO heeft verantwoordelijk minister Slob vorige maand een brandbrief gestuurd, waarin de organisatie aandacht vraagt voor de onduidelijkheid over de exacte omvang van het budget in 2020, het laatste jaar van de huidige concessieperiode.

Ook onduidelijkheid wat de politiek met het bestel van plan is, zou ongerustheid binnen de organisatie voeden. Dat meldt Lars Pasveer op de website Villamedia.nl. De brief, in het bezit van Villamedia, wijst op voorheen ‘langdurige financiële zekerheid’ rond het NPO-budget. Zo waren budgetomvang en zelfs bezuinigingsopdrachten in voorgaande jaren al vroeg duidelijk. Dat vereenvoudigde volgens voorzitter Raad van Bestuur Shula Rijxman de besluitvorming met betrekking tot financiële verplichtingen en programmering.

Rijxman schrijft: ‘Op basis hiervan wordt de programmering in het voorjaar gemaakt en worden programma’s in productie genomen. Daar gaat altijd enige tijd overheen: een productieproces kent een doorlooptijd van enkele maanden, soms wel jaren. Omdat het programmeren voor volgend jaar al is begonnen, heb ik de vraag vooral namens de programmamakers gesteld. Zoals bekend werd pas aan het eind van vorig jaar duidelijk hoeveel we precies moesten bezuinigen. Onze programmering werd dankzij een compensatie van 40 miljoen én het inzetten van onze eigen financiële reserves ontzien, maar voor volgend jaar is dat nog allerminst zeker’.

Zoals de kaarten nu liggen, krijgt de NPO pas laat in het jaar – rond Prinsjesdag – duidelijkheid over het budget voor 2020. In de brief stelt Rijxman dat het voor de bedrijfsvoering ‘ondoenlijk en onwerkbaar’ is dat er pas enkele weken voor het nieuwe budgetjaar duidelijkheid komt over de exacte omvang van het budget.

Bron: Villamedia/BM

Bericht delen