dinsdag 16 januari 2018

NPO moet programmagegevens vrijgeven

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor het voorstel tot vrijgeven van de programmagegevens. Het voorstel was ingediend door VVD (Anouchka van Miltenburg) en D66 (Boris van der Ham) en pleit er voor het alleenrecht op de programmagegevens weg te halen bij de NPO. PVV, GroenLinks en CDA stemden voor. Wel wil de Kamer dat de publieke omroepen een vergoeding krijgen voor de kosten die ze maken voor het verstrekken van de gegevens, meldt het ANP. In 2009 sprak toenmalig minister Ronald Plasterk zich daar al over uit.

Van Miltenburg is blij dat de volgens haar oneerlijke monopolie van de publieken wordt opgeheven. “De publieke omroep wordt betaald uit belastinggeld en gegevens daarover moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Door dit voorstel kun je nu ook ruim van tevoren digitale televisie programmeren. De beschikbaarheid over elektronische programmagegevens levert hiermee ook winst op voor de kijker.”

Volgens Van der Ham krijgen nieuwe omroepen zo meer kans. “Oude omroepen konden leden aan zich binden door gidsen uit te geven en nieuwe omroepen begonnen daarmee op een achterstand. Met dit voorstel komt aan deze ouderwetse situatie een einde.”

Bron: Nieuws.nl

Bericht delen