NPO laat waarde voor Nederland zien
woensdag 6 juni 2018

NPO laat waarde voor Nederland zien

Wat betekent de publieke omroep voor Nederland? Die vraag staat centraal in de nieuwe rapportage Maatschappelijke waarde, die NPO en omroepen vandaag presenteren.

Het massaal bekeken EK Vrouwenvoetbal op televisie (NOS). Ingezonden stukken in kranten over de pleegzorg naar aanleiding van de documentaire Alicia (VPRO). Ruim 120 Nederlandse muziektalenten die een podium kregen en veelgebruikte in-de-klas-bewerkingen van programma’s als Nieuwsuur (NOS/NTR) en Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV).

Dit zijn enkele van de zeventig voorbeelden die NPO en omroepen uit het afgelopen jaar hebben verzameld, om hun waarde voor de Nederlandse samenleving te laten zien. De voorbeelden zijn samengebracht op een speciale website, die de maatschappelijke waarde van de publieke omroep op verschillende terreinen in beeld brengt. Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de NPO zo’n rapportage heeft gemaakt.

NPO-voorzitter Shula Rijxman: “We leggen terecht veel verantwoording af als publieke omroep en zijn verplicht over van alles tot achter de komma te rapporteren aan onze toezichthouders. Dat is natuurlijk heel goed. Maar het in kaart brengen van onze maatschappelijke waarde is iets waar we zelf voor kiezen. Omdat we dat heel belangrijk vinden. Uit onderzoek weten we dat het publiek onze programma’s waardeert met een 8,7. En het kabinet stelt dat een stevige publieke omroep belangrijk is voor de kwaliteit van onze samenleving. Wij krijgen geld en vertrouwen van de samenleving en we willen graag laten zien wat Nederland daarvoor terugkrijgt.“

Volgens Rijxman ligt de kracht van de rapportage in de bundeling van voorbeelden: “We laten hier goed mee zien wat de publieke omroep voor Nederland betekent. Met onze nieuws- en opinieprogramma’s stimuleren we het maatschappelijk debat, we leveren veel waardevolle content voor het onderwijs en zijn een belangrijke kraamkamer en springplank voor muzikaal, creatief en cultureel talent.”

Op de website npo.nl/maatschappelijkewaarde zijn de voorbeelden verdeeld over vijf thema’s: Nieuws & debat, Cultuur, Educatie, Innovatie en Verbinding. Per thema zijn er links naar de voorbeelden, waarvan foto’s  en fragmenten zijn te zien. Ook komt onder elk thema een expert aan het woord, die iets vertelt over de rol en waarde van de publieke omroep op het betreffende gebied. Voor het thema Educatie is dat bijvoorbeeld rapper en theatermaker Akwasi en voor Verbinding oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Bron: NPO

Bericht delen