dinsdag 16 januari 2018

'NPO gaat juist korten op documentaires'

Hans Maarten van den Brink, directeur van het Mediafonds, trekt woensdag in de Volkskrant de belofte van de NPO om drama en documentaires financieel te zullen steunen in twijfel. In de kabinetsplannen sneuvelt het fonds vanaf 2017, waarna de NPO financieel bij zou springen. Maar, zo stelt Van den Brink, “vanaf volgend jaar begint de NPO 16 miljoen per jaar weg te halen bij drama en documentaire.” Hij oppert dat de NPO dit eerst terug zou moeten draaien.

Van den Brink meldt dat de plannen van de NPO om ‘programmatisch efficient’ te zijn, meer herhalingen en minder drama en documentaires betekent. Ook vermoedt hij dat de aankondiging van financiële steun van de NPO niet per toeval vlak voor de start van de IDFA is gedaan, waar documentairemakers willen gaan protesteren.

Ondanks de belofte van bestuurslid Shula Rijxman dat de NPO drama en documentaires blijft steunen, twijfelt Van den Brink hieraan. “Als de publieke omroep zwart op wit vastlegt dat de mondeling beloofde 14 miljoen euro vanaf 2017 naar de kwetsbare documentaire en artistiek drama gaat, dan is er geen reden om het Mediafonds te laten voortbestaan. Dan is ons doel bereikt”. Maar zijn ervaring is dat beloftes in Hilversum niet worden nagekomen.

Bron: De Volkskrant/Broadcast Magazine

Bericht delen